IZLETI V NARAVO

Babja jama

V bližini gradu Krumperk v kraju Gorjuša se nahajata dve jami. Večja, Železna, je zanimiva zaradi kapnikov, ogled pa je možen z vodstvom in ob plačilu, ki zajema tudi ogled manjšega muzeja pri tamkajšnjem Društvu za raziskovanje jam v Gorjuši.

Ker v času koronavirusa ogled jame ni bil možen, smo obiskali samo manjšo, Babjo jamo, ki se nahaja v bližini in je prosto dostopna. Na parkirišču pri društvu smo pustili avto in opravili kratek 10 minutni sprehod do jame. Jama je zanimiva tudi zato, ker so tu leta 1967 odkrili bivališče ledenodobnega lovca. Njegovo orodje si je moč ogledati v tamkajšnjem muzeju.

Pot proti Babji jami poteka po uhojeni poti čez travnik.
Tik pred vhodom v Babjo jamo se ti kaj hitro prikrade v misli znan Dantejev izrek “Kdor vstopiš, pusti zunaj upe vsake”.

Babja jama je pred približno 13000 leti bila paleolitska postojanka, ki je ledenodobnemu lovcu služila kot zatočišče na njegovih lovskih pohodih. V njej so arheologi odkrili ostanke kurišč, razbite kosti živali ter več vrst orodij.

Jama ima sicer dva vhoda, gre za manjši rov, ki je od zgoraj težje dostopen zato priporočamo spodnjo pot po kateri ni težko priti v samo jamo.
Zadnji del jame.

Zanimivo se je bilo sredi toplega pomladnega dne sprehoditi do jame in v njej, čeprav je majhna, občutiti spremembo temperature. Prepričajte se še sami, otroci bodo zagotovo navdušeni. Mi se vsekakor še vrnemo, saj si želimo ogledati tudi sosednjo Železno jamo.

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Osrednjeslovenska, občina Domžale, kraj Gorjuša.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: dostop ni primeren. Za ogled Babje jame boste potrebovali nosilko.

Parkirišče: avto je mogoče parkirati pri Jamarskem domu v Gorjuši.

Čas trajanja: pot do Babje jame je sicer zelo kratka, zato naj bo zadrževanje v njej nekoliko daljše. Vzemite si nekaj časa in otrokom predstavite življenje ledenodobnih lovcev, kako so živeli, kako so se prehranjevali in kako so bili oblečeni.

Naravne/kulturne znamenitosti: 13000 let stara paleolitska postojanka Babja jama.

Dodaten nasvet: obisk Gorjuše lahko podaljšate z vzponom na bližnji Veliki vrh ali Križentaver, kjer stoji domžalski Aljažav stolp. Tudi mi smo ga obiskali, več o njem pa si lahko prebereteTUKAJ.

 

 

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja