IZLETI V NARAVO,  V MESTU

Čebelarska pot Domžale

Zelena os – pot ob Kamniški Bistrici je znana in priljubljena med številnimi sprehajalci. Naravopotniki smo na njej zelo pogosto, saj se nahaja v neposredni bližini našega doma. Sproti, ko se po njej sprehajamo v okolici Domžal, pa smo si ogledali tudi čebelarsko učno pot, ki sta jo uredili čebelarski društvi Krtina Dob in Domžale.

Domžalska čebelarska učna pot je dolga skoraj pet kilometrov, vendar si jo možno ogledati tudi v več delih, saj je za majhne otroke celotna kar dolga in jo je lažje v enem kosu prevoziti s kolesom. Vstopnih točk na samo pot je več, skupno šest in ogledate si jih lahko TUKAJ. Ne glede na to, kjer začnete svoj sprehod, vas bo pričakala prijetna pot, ki poteka delno ob Kamniški Bistrici in delno ob njenem levem pritoku, ob Rači. Simbol poti je rumena čebelica.

Obiskovalci vseh starosti boste na učni poti na nevsiljiv način ob gibanju in druženju na svežem zraku odkrivali čebelarjenje in njegovo zgodovino, življenje čebel in njihov pomen za zdravje človeka in ohranjanje biotske pestrosti. (vir)

Naš vstop se je nahajal nekje pri sredini poti v Domžalah, v bližini nogometnega stadiona in zraven Srednje šole, kjer stoji nekaj informativnih tabel. Pot smo si ogledali v dveh delih. Prvič smo se odločili in se odpravili ob toku navzgor, kjer se čebelarska pot odcepi od Bistrice in poteka ob njenem pritoku Rača mimo gozdnatega Šumberka.

V bližini te točke se Rača priključi Kamniški Bistrici.

Ob poti vidimo znane plezalne stene, ob katerih stoji nekaj informativnih tabel.

Plezalna stena Knezove skale
Ob Rači se vije prijetna pot vse do Doba.
Rača priskrbi tudi za nekaj prijetnih presenečenj, kot je tale na sliki 🙂

Pot v to smer se zaključi v Dobu, natančneje v prijetno urejenem parku pod Močilnikom, kjer je poleg otroških igral in številnih s čebelarsko potjo povezanih informativnih tabel tudi lepo urejen čebelnjak.

V parku pod Močilnikom zraven učnega čebelnjaka stojijo tudi otroška igrala, ki pa so bila v obdobju izolacije žal prepovedana za uporabo.

Drugič smo se odpravili po toku navzdol proti jugu, kjer pot poteka do znanega železniškega vagona in naprej proti Centralni čistilni napravi Domžale-Kamnik, kjer se zaključi z informativnimi tablami in čebelnjakom ter hišo, ki jo bodo v kratkem odprli za obiskovalce.

Fitnes kotiček pri piknik prostoru Pri vagonu.
Ob Centralni čistilni napravi stoji kar nekaj informativnih tabel, ki povzemajo zgodovino čebelarstva na območju občine Domžale.
Vedno čudovita Kamniška Bistrica 🙂

Vsem sprehajalcem ob Bistrici torej svetujemo naj bodo pozorni tudi na zanimive table čebelarske učne poti in odsek poti ob Rači, kamor lahko zavijejo na zanimiv podaljšan sprehod.

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Osrednjeslovenska, občina Domžale, kraj Domžale in Dob.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: brez težav. Pot poteka po rekreacijski poti, primerni za sprehajalce in kolesarje. Večina poti poteka v senci, razen v določenih odsekih, kot je ta ob Rači, kjer lahko pričakujete več sonca, zato v poletnih mesecih svetujemo primerno zaščito.

Parkirišče: izbira parkirišča bo odvisna od vstopne točke, ki jo boste izbrali. Vstopnih točk je šest: pri učnem čebelnjaku v parku pod Močilnikom, ob reki Rači, pri plezalni steni Knezove skale, pri brvi pod Šumberkom, pri piknik prostoru Pri vagonu ali pri apiterapevtskem čebelnjaku pri Centralni čistilni napravi Domžale – Kamnik.

Čas trajanja: Celotno domžalsko čebelarsko pot je možno prehoditi v eni uri. Mi smo se je lotili v dveh delih v dveh ločenih dneh. V obeh primerih smo si vzeli čas, se na poti vstavljali, malicali in uživali v prijetni okolici.

Naravne znamenitosti: naravni habitat živalskih in rastlinskih vrst, ki uspevajo ob in v okolici Kamniške Bistrice; osamelec Šumberk.

Dodaten nasvet: na Šumberku poteka čudovita in ne preveč zahtevna pravljična pot Pravljični Šumberk, ki smo jo obiskali tudi sami. Kaj vse smo na poti odkrili, si lahko preberete TUKAJ.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja