IZLETI V NARAVO

Domžalski Aljažev stolp na Velikem vrhu

Ste vedeli, da se vam ni potrebno povzpeti na Triglav, da bi videli Aljažev stolp? Nahaja se namreč tudi na Velikem vrhu oziroma Križentaverju, ki je med prebivalci iz okolice Domžal precej priljubljen, med izolacijo pa smo ga odkrili in obiskali tudi mi. 🙂

Na sam vrh vodi več poti, najlažji in tudi označen dostop pa je v bližini gradu Krumperk. Mi smo se ga lotili tako, da smo se peljali mimo skakalnic v Ihanu proti kraju Gorjuša in ustavili ob cesti, kjer se na vrhu majhnega cestnega klanca nahaja križevo znamenje. Od tam nas markacije vodijo po gozdni poti vse do vrha.

 

Začetni del poti vodi čez korenine, kar smo s pridom izkoristili za igro. Izgubi tisti, ki iz korenin prvi stopi dol! 🙂
Med hojo smo lahko občudovali okolico in grad Krumberk.

Pot je lepo urejena in se ves čas vzpenja, na nekaj mestih tudi nekoliko bolj strmo, a je primerna tudi za mlajše otroke, za najmlajše pa boste potrebovali nosilko.

Pot navzgor
Tik pred vrhom se odpre pogled na gozdni travnik, ki je takrat lepo cvetel.

Pot ni predloga, vzela nam je dobre pol ure časa in na vrhu nas je pričakalo nekaj zanimivih presenečenj. Ob klopeh, namenjenih počitku, so domačini postavili tudi lesena orodja za telovadbo, ptičje krmilnice in pa seveda največjo zanimivost – mini Aljažev stolp, ki je deloval prav posrečeno.

Simpatični domžalski Aljažev stolp se nahaja na višini  419 metrov:)

 

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Osrednjeslovenska, občina Domžale, kraj Gorjuša.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: ni primeren. Za vzpon na Križentaver boste potrebovali nosilko.

Parkirišče: parkirišča kot takega ni, zato smo avto pustili ob cesti, ki vodi proti gradu Krumperk. Informacije za točno lokacijo in za začetek poti smo našli TUKAJ.

Čas trajanja: iz smeri, ki smo jo mi ubrali, je pot trajala slabe pol ure. Sicer na Veliki vrh vodi več poti, dolgih od 15 do 30 minut.

Naravne znamenitosti: mešani listnati gozd

Dodaten nasvet: V bližini Velikega vrha se nahaja grad Krumberk z zanimivo zgodovino in konjerejski center Biotehnične fakultete, ki organizira tudi tečaje jahanja.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja