V MESTU

Doživljajski park Vulkanija

Deževen drugi dan v Prekmurju je bil kot nalašč za obisk doživljajskega parka Vulkanija v kraju Grad na Goričkem. Termin ogleda smo si zaradi velikega obiska, sploh med počitnicami,  rezervirali vnaprej, vstopnice pa smo kombinirali tudi z ogledom zanimivega bližnjega gradu – uganili ste, z imenom Grad.

Ste vedeli, da je na območju Goričkega pred tremi milijoni let deloval pravi vulkan s premerom enega kilometra lijakaste oziroma maar oblike? Današnje gričevje v tamkajšnji okolici je njegova posledica, sestavlja pa ga vulkanska kamnina bazaltni tuf (iz vulkanskega pepela) in mineral olivin. Po zelenkastem mineralu je ime dobil tudi simpatični krtek Oli, ki nas je v Vulkaniji s pomočjo prijazne vodičke popeljal na interaktiven ogled zgodovine vulkana.

 

Skozi lavino cev v notranjost vulkana

Brez čelade ni vstopa v notranjost vulkana.

Ogled se je začel v veliki sprejemni sobi z maketo vulkana, ki se je občasno prebudil, tako da se je iz njega pokadilo. Po uvodnih informacijah vodičke nas je krtek Oli z ekrana povabil v notranjost vulkana. Za bolj avtentično doživetje smo si nadeli čelade in se sprehodili v lavino cev.

Veliki pok

Po poti smo izvedeli veliko informacij o delovanju vulkanov ter odgovarjali na vprašanja, ki nam jih je zastavljal krtek. Po uspešno opravljenem testu nas je Oli povabil v kino dvorano, kjer smo prejeli 3D očala in si ogledali zgodovino vulkana in razvoj življenja na območju današnjega Goričkega.

Nato nas je provizorično dvigalo popeljalo v globine podzemlja, v samo  Zemljino skorjo in tukaj smo si lahko ogledali delovanje lave in se dotaknili živobarvnih kamnin in mineralov. Naša 4-letnica je na začetku  res verjela, da gre v lavo in se je kar malo ustrašila, a smo jo hitro pomirili, da ne gre za pravo stvar. Še en dokaz, da je doživljajski park prepričljivo osnovan. 🙂

Na koncu nas je čakala še pot nazaj na površje, kar smo izkusili v zadnjem interaktivnem prostoru. Ponovno smo prejeli 3D očala in se posedli na adrenalinski vlakec, kar je bil vrhunec in odličen zaključek doživljajskega potovanja po “drobovju” vulkana. Mi smo uživali, celo naš najmlajši član se presenetljivo ni pretirano vznemirjal v vozičku, čeprav sva ga ob kino prestavah vendarle držala bolj v ozadju in blizu izhoda, v kolikor bi postalo zanj preveč glasno in intenzivno.

 

V podzemlju se blešči od mineralov

Celoten ogled, ki traja dobre pol ure, je zelo zanimiv in prikazan na sodoben način, podprt s številnimi tehnologijami in atraktiven za otroke vseh starosti. Informacije so bile predstavljene na jasen in razumljiv način in tudi prijazna vodička je svoje delo vrhunsko opravila.

Dodatno si je mogoče ogledati še geološki muzej, ki se nahaja v Lednarjevi usnjarni, z razstavo mineralov in fosilov, najdenih na Goričkem. Vulkanija pa ponuja še eno atrakcijo, vožnjo z Oli turističnim vlakcem po vulkanski pokrajini Goričkega. Ker je deževalo na vožnjo z vlakcem do kamnoloma nismo odšli, smo pa slišali, da je zelo prijetna in zanimiva. Vsekakor se še vrnemo in takrat bomo izkoristili tudi to možnost.

V Vulkaniji se nahaja prav tako majhna trgovina, v kateri najdete poleg različnih spominkov tudi zdravilne minerale živopisanih barv in druge izdelke domačih rokodelcev. Mi smo si za spomin kupili magnetek s podobo krtka Olija in Olijevo mlečno karamelno čokolado iz Hiše Tara, ki je bila zelo okusna. 🙂

Pisani minerali z zdravilnimi močmi.

 

Po ogledu doživljajskega parka Vulkanija smo se odpeljali še do gradu Grad. Kaj smo si tam ogledali, pa si lahko prebere TUKAJ.

 

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Pomurska, občina Grad, kraj Grad

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: Doživljajski park Vulkanijo si je brez težav mogoče ogledati z vozičkom, saj celoten ogled poteka v eni etaži, ki je brez stopnic. V zadnji interaktivni sobi, v kateri se na posebnih sediščih (po vzoru Gardalanda) “popelješ” na  površje vulkana, so na voljo dodatni stoli, če vam ali vašim otrokom premetavanje na sedišču ne odgovarja.

Parkirišče: pred Vulkanijo je večje parkirišče.

Čas trajanja: v Vulkaniji so na voljo le vodeni ogledi in ti trajajo pol ure. Če se odločite za obisk geološkega muzeja, vam bo ta vzel približno enako veliko časa.

Naravne znamenitosti: minerali z območja krajinskega parka Goričko; kamnolom, kjer se nahaja največje nahajališče tufov v Sloveniji.

Kulturne znamenitosti: Lednarjeva usnjarna

Dodaten nasvet: Za nekoliko drugačno raziskovanje vulkanske dežele, njenih posebnosti in znamenitosti priporočamo Olivinovo doživljajsko pot. Tematska pot je dolga 4 kilometre, primerno označena in prečka pomembne točke kot so vas Grad z vaškim jedrom, Kačova mlaka, grad Grad ter kamnolom vulkanskih kamnin.

 

Naravopotniki beremo:

Ker smo se v Vulkaniji sprehodili po notranjosti vulkana, smo nato doma prelistali še knjigo V vulkanu, ki na enostaven način opiše delovanje vulkanov, njihovo  notranjost, kako izbruhi spreminjajo podnebje in na kak način je mogoče živeti v sožitju z njimi. Koristno.

Če boste po ogledu polni prijetnih vtisov, tako kot smo bili mi, pa si lahko doma izdelate tudi svoj vulkan. Za napotke izdelave vulkana smo se obrnili TUKAJ.  Naš vulkan je iz steklenice za rdečo peso. Najprej smo vanj dali 4 krepke žlice sode bikarbone, nato pa smo počasi dolivali navadni jabolčni kis, ki smo ga pred tem obarvali z rdečo jedilno barvo. Učinek izbruha vulkana na uboge dinozavre si lahko ogledate v spodnjem videu 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja