GRAJSKI POTEP,  IZLETI V NARAVO

Grad Strmol in ribniki Češnjevek

Gradovi so naša zelo priljubljena destinacija, saj navadno poleg atraktivne zgradbe z zgodovino ponujajo veliko zanimivega tudi v neposredni okolici. Takšen je tudi grad Strmol v bližini Cerkelj na Gorenjskem, ki tiči pod Dvorjanskim hribom. Obiskali smo ga maja 2020.

Do gradu iz Cerkelj vodijo oznake, ob njem pa se nahaja tudi lepo urejen gostinski lokal z bogato ponudbo pregrešnih sladic in pijače. Tukaj lahko posedite na prostem in si privoščite kavico, medtem ko se bodo vaši najmlajši razveselili bližnjih otroških igral. Posedanje ni ravno za nas, ki smo bolj radovedne sorte, zato smo se raje lotili raziskovanja grajskega poslopja.

Sam grad je lepo urejen in vključuje originalno opremo, ki si jo je mogoče ogledati v sklopu vodenega ogleda. Več o gradu si lahko preberete v temle prispevku, ki na zanimiv način povzema njegovo preteklost in dogodke, ki so ga zaznamovali. V njem se danes nahaja butični hotel, služi pa tudi protokolarnim potrebam vlade Republike Slovenije. Ob vstopu v grad si lahko z otroki ogledate tudi vitrino s krokodilom, ki je včasih lomastil po prostorih Strmola. Žal je bil v času našega obiska grad zaradi koronavirusa zaprt in krokodila nismo mogli slikati 🙁

V okolici gradu smo se zadržali kar nekaj časa. Pod gradom leži namreč simpatičen ribnik poln lokvanjev in v času našega obiska tudi paglavcev, ki smo jih z zanimanjem opazovali.

Na sliki so dobro vidne številne črne pikice. To so paglavci, ki so ravno priromali na svet in tole je samo majhen delček ogromne populacije v tem jezercu. Otroka se jim kar nista mogla načuditi.

Pobliže smo si ogledali tudi originalno zapornico ob jezercu, naredili nekaj fotografij za spomin s čudovito veduto v ozadju in se šli celo skrivalnic ob lipovem drevoredu zraven gradu.:)

V bližini Strmola pa si je mogoče ogledati še eno zanimivost. Zgoraj pri gradu se v gozd odcepi pot (če stojite pred vhodom v grad, bo pot na levi strani), po kateri po dobrih petnajst minutah hoje prideš do še ene vodne površine – pravzaprav  ribnikov Češnjevek.

Naš vsega hudega navajen voziček je uspešno zvozil tudi čez tale gozdni teren.
Ribniki Češnjevek so del evropsko pomembnega območja ohranjanja narave –območje Nature 2000. Gozdni potok ob ribniku nudi življenjski prostor velikemu studenčarju, največjemu kačjemu pastirju v Evropi.

Okrog ribnikov so speljane številne poti za sprehode, po nekaterih se je možno peljati z otroškim vozičkom, po drugih ne, ponujajo pa številne skrite kotičke in lepe razglede na vodo in okolico. Osebno nisem pričakovala, da bo tako lepo tukaj, zato me je bujna narava in gore, ki se v ozadju dvigajo nad glavnim ribnikom, popolnoma prevzela.

Zgornji ribnik je med ribiči sicer bolj priljubljen in tudi mi smo jih nekaj srečali med ribolovom. Okrog ribnika so postavljene klopi za oddih in informativna tabla, ki pripoveduje zgodbo o glineni zemlji iz katere so včasih izdelovali opeko. Ribniki Češnjevek so nastali, ko je nekdanje glinokopne jame zalila podtalna voda. Izvemo pa tudi da se je ob samem ribniku pred desetletji nahajala čisto prava tovarna opeke.

Ribnik je prvenstveno namenjen gojenju rib in športnemu ribolovu, služi pa tudi kot romantična kulisa za zaljubljene pare. 🙂
Še ena mini atrakcija za otroke – majhna kopija tovarne opeke, ki je pred leti delovala na tem območju. Je bilo potrebno takoj preverit, ali se da v njo vstopit:)

Namesto nazaj čez gozdno pot smo se do gradu Strmol vrnili po cesti in tako zaključili prijeten krožni sprehod.

 

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Gorenjska, občina Cerklje na Gorenjskem, grad stoji med kraji Češnjevek, Grad in Dvorjane.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: je možen. Nekoliko smo sicer izzivali srečo predvsem na gozdni poti proti ribnikoma Češnjevek, vendar smo tudi tokrat zvozili brez večjih težav.

Parkirišče: avto je mogoče parkirati na urejenem brezplačnem parkirišču ob kavarni Strmol.

Čas trajanja: naredili smo krožno pot, kar nam je skupaj vzelo dobri dve uri in pol časa. Ob gradu smo se zadrževali slabo uro. Pot do ribnikov Češnjevek je trajala približno 15 minut, tam pa smo se zadržali še dobro uro, občudovali naravo, odkrivali skrite kotičke okrog ribnikov in seveda malicali.

Kulturne znamenitosti: srednjeveška zasnova gradu Strmol z originalno grajsko opremo iz časa zadnjih lastnikov gradu.

Naravne znamenitosti: ribnik Češnjevek kot rezervat za različne vrste živali.

Dodaten nasvet:  izlet lahko podaljšate z obiskom manj znanega bližnjega ribnika v Lahovčah, kjer vas bo pričakala lepo urejena okolica in mir v zavetju sence dreves. Več o destinaciji si lahko preberete TUKAJ.

 

Naravopotniki beremo:

Idilična okolica gradu Strmol je povezana tudi z zgodovinsko ljubezenskim romanom To noč sem jo videl pisatelja Draga Jančarja, ki je leta 2010 prejel kresnika za najboljši slovenski roman.  Zgodba služi kot podlaga za predstavitev zadnjih lastnikov gradu Strmol, nesrečnih zakoncev Hribar, ki sta v gradu živela in ob njem tudi tragično končala. Knjigo je izdala založba Modrijan. Vsebina romana je na kratko povzeta tukaj.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.