IZLETI V NARAVO

Gradiško jezero

Gradiško jezero po imenu sicer ni zelo znano, a postaja vse bolj priljubljena destinacija za izlet v naravo v osrednji Sloveniji. Naravna okolica jezera je odlična za sprehode z otroškim vozičkom ali v družbi majhnih otrok. Okrog jezera poteka široka, prijetna makadamska pot, večinoma v senci dreves, ki se ponekod tudi  povzdigne (a ne preveč) ter spusti. Mi smo za hojo okrog jezera porabili slabo uro in pol, s postanki za malico in opazovanje narave pa je izlet trajal slabe tri ure.

Gradiško jezero je zelo lepo vpeto v naravno okolico in ob pogledu nanj bi težko pomislili, da je umetno nastal.  Resnica je, da so ga naredili ob začetku gradnje štajerske avtoceste, da bi se vanj stekale hudourne vode in ne na samo avtocesto. Kljub temu lahko okrog jezera občudujemo razgiban naravni teren, od gozdov in travnikov do močvirnatega pasu, ki dopolnjujejo jezero s pestro floro in favno.

Takole zgleda pot okrog jezera, na kateri smo srečali bolj malo ljudi. Čeprav je na parkirišču bilo kar nekaj avtomobilov, njihovih lastnikov nismo videli, saj so se zaradi velikosti območja obiskovalci razkropili.

Največje presenečenje za nas so bile oznake za območje medveda, ki jih na tem predelu nismo pričakovali. Kljub priljubljenosti in bližine naselij ni odveč, če smo v določenih odsekih nekoliko pazljivi.
Na južnem, položnejšem delu jezera se gozdnati del končna in odpre se večji travnik, kjer se je možno približat jezeru. Ob našem prihodu smo videli kar nekaj žabic, ki so bile ravno v akciji 🙂
Pomladna ženitev žabic je bila ob našem obisku v polnem zamahu. Takole smo ujeli žabico med počitkom.
Sončev mostiček, ki vodi čez enega od mnogih gozdnih potočkov ob jezeru.

Na poti smo videli race in labode z mladički, v močvirnem predelu pa tudi žabji mrest. Ob poti se nahaja tudi nekaj naprav za fitnes na prostem, ki trenutno seveda niso v uporabi.

Sicer pa jezero omogoča kar nekaj izbire za rekreacijo. Videli smo tekače in ribiče, med zimo je jezero primerno za drsanje, poleti pa celo organizirajo jadralne regate, kar mora biti prav posebno doživetje. Ker smo sami  bolj ljubitelji sprehodov, smo bili zadovoljni tudi s tem, čeprav smo nabolj pogrešali klopi za posedanje, katerih je bilo ob jezeru res bolj malo.  Kljub temu jezero radi obiščemo, saj se nahaja blizu našega doma in se bomo tja zagotovo še vračali.

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Osrednjeslovenska, občina Lukovica, kraj Gradišče pri Lukovici.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: Brez težav. Makadamska pot je zaprta za motorni promet, zato je idealna za vozičkanje. Teren se na določenih predelih dvigne in nato spusti, vendar ne predstavlja večje ovire.

Parkirišče:  Dostop do Gradiškega jezera ni težak – štajersko avtocesto zapustimo pri Lukovici, se usmerimo proti Praprečam in ko prispemo do Spodnjih Prapreč takoj zagledamo tablo za jezero na levo – sledimo tablam in po nekaj minutah smo na lepo urejenem parkirišču.

Čas trajanja: za krožno pot okrog jezera, ki je dolga 4200 metrov bi potrebovali dobro uro,  a smo si vzeli čas in naredili več krajših postankov.

Naravne znamenitosti: Gradiško jezero, potok Drtiljščica.

Dodaten nasvet: preko pregrade jezera poteka tudi Rokovnjaška planinska pot, po kateri pridemo iz Gradišč in se nadaljuje v Negastrn.  Rokovnjaška planinska pot ima 13 kontrolnih točk na dolžini kar 58 km.  Več informacij najdete tukaj.

Naravopotniki beremo:

Gradiško jezero je relativno mlado, kljub temu pa obstajata kar dve legendi, ki se navezujeta na preteklost in na jezero, ki je na tem območju bojda obstajalo že pred mnogimi leti.

Kot lahko preberemo , “Obstajata dve legendi, ki pripovedujeta, da je na tem območju pod današnjim naseljem Gradišče nekoč že stalo jezero. Obe legendi omenjata gradiški grad in grad Rožek. Prva pravi, da je v jezeru živel zmaj. Žrtvovati bi mu morali graščakovo hčer, vendar je zmaja prej ubil neki berač, ki je bil za to bogato nagrajen. Druga legenda pa pravi, da sta se graščaka po jezeru vozila drug k drugemu na obiske in skupaj lovila ribe. Kasneje so morali tlačani na zahtevo graščaka iz gradu Rožek prekopati jez pri Kurniku proti Trnjavi. Voda je odtekla v Radomljo, na kraju, kjer je bilo prej jezero, pa so nastali pašniki.”

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja