IZLETI V NARAVO,  V MESTU

Homška učna pot

Ob Kamniški Bistrici se pogosto sprehajamo. V času  koronavirusa smo se večkrat zapeljali na različne konce občine Domžale, da bi spoznali še druge zanimivosti, ki so dostopne ob reki. V kraju Homec se nahaja zanimiv odsek t.i. Zelene osi, kjer je urejena Homška učna pot, ki predstavlja reko in njeno pestro naravno okolico: prodišča ob Kamniški Bistrici, obrečno vegetacijo, vodne ptice ter mlinščice, ki so jih domačini speljali, da bi izkoristili pretočnost reke.

Zelena os ob Kamniški Bistrici poteka od Štude, južnega dela Domžal, do severnega vznožja Homškega hriba, nadaljuje pa se naprej skozi Nožice in Šmarco do Kamnika.
Učno pot spremljajo leseni smerokazi s podobo kačjega pastirja, ki so jih izdelali pridni homški skavti.
Lične informativne table predstavijo čudovito zeleno okolico, ki oživi zlasti v poletnih mesecih.
Na poti se med drugim seznanimo tudi s poplavnim gozdom, ki ga sestavljajo vlagoljubna drevesa in grmi, njihove združbe pa imenujemo logi in dobrave.

Učna pot vodi iz gozdnega predela do Homške mlinščice, kjer se seznanimo z zgodovino mlinščic in njihove namembnosti.

Ob Homški mlinščici je na voljo tudi leseni poligon za najmlajše.

Odločili smo se, da bomo naredili manjši krog – najprej navzgor po levem bregu reke, kjer se nahaja tudi učna pot in kjer si je mogoče ogledati Homško mlinščico, nato pa po prvem mostu čez in nazaj. Na drugi strani reke del sprehajalne poti vodi čez leseni mostiček, se nato oddalji od reke ter po večjem travniku vodi nazaj do reke in do mostu, ki vas pripelje ponovno do izhodišča kratke krožne poti.

Na desnem bregu Kamniške Bistrice so dostopni manjši vodni pritoki, ki pričarajo čudovito čarobno kuliso.

Ob poti so se odprla številna primerna mesta za dostop do same reke, kjer smo se z otroci igrali in preizkušali v metanju kamenja v vodo – prijetno in sproščujoče. Nato smo za spomin nabrali še nekaj pisanih kamenčkov in se nato odpravili domov.

Kamniška Bistrica v začetku aprila:

Ob Kamniški Bistrici lahko srečamo različne vrste vodnih ptic.
Nas so prišle pobliže pogledat tele lepotice. 🙂

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Osrednjeslovenska, občina Domžale, kraj Homec.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane:  primeren. Krožna pot ni predolga in poteka po urejeni pešpoti v senci dreves, zato je odlična izbira za sprehod z otroškim vozičkom tudi v poletnih mesecih.

Parkirišče: v Homcu smo za cestno tablo, v prvem večjem križišču zavili desno na Bolkovo ulico, ki je speljana vse do reke. Na koncu Bolkove ulice je  manjše makadamsko parkirišče, kjer smo pustili avto.

Čas trajanja: kolikor si ga vzamete. Najboljši del poti je postanek nekje ob reki, kjer si otroci lahko dajo duška z igro ob vodi.

Naravne znamenitosti: življenjski prostor Kamniške Bistrice s pestro vegetacijo in zanimivimi vodnimi pticami.

Dodaten nasvet: v Homcu si lahko ogledate tudi arhitekturno zanimivo Pirnatovo vilo ali pa se povzpnete na Homški hrib do cerkve Marijinega rojstva, kjer vas bo pričakal prelep razgled na Kamniško-Savinjske Alpe ter Domžalsko občino.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.