IZLETI V NARAVO

Izvir reke Krke in Krška jama

Izvir reke Krke z okolico je zelo prijeten kraj za družinski izlet z majhnimi otroki. Kraj Krka z okolico je marsikomu znan po slovenski nadaljevanki Reka ljubezni, nam pa so idejo za izlet dali prijatelji.

Tja smo se podali lepega junijskega dne, ko so se nad Domžalami začeli zbirati temni oblaki, medtem ko je na Dolenjskem še sijal topli sonček. Ne samo da smo ubežali slabemu vremenu, na izbrani destinaciji smo doživeli kar nekaj prijetnih presenečenj.

Avto smo pustili v naselju Krka ob mogočni cerkvi in pot proti izviru Krke nadaljevali peš. Že po pol kilometra hoje ob cesti se na levi prikaže zelo zanimiv izvir Poltarice, potoka ki je prvi pritok Krke. To je bilo prvo presenečenje. Izvir je enostavno dostopen, ob njem so domačini postavili tudi klopi, da lahko za nekaj trenutkov posedite in v miru prisluhnete žuborenju vode. Tukaj smo se zadržali nekaj časa, tamalega smo dali iz vozička in pazili, da ne bi postal prepogumen in jo čmoknil naravnost v vodo. Seveda je bilo potrebno potipat tudi temperaturo vode, se dotaknit majhnih slapov in splezat na bližnje skale.

Začetek poti poteka ob cesti.
Pravljično kuliso ob izviru Poltarica dopolnjujejo majhni slapovi oziroma kaskade.
“Mami, je tukaj doma Povodni mož?”

Naslednje presenečenje je jama Poltarica, ki se nahaja nad izvirom. Jama je sicer za obiskovalce zaprta, kar pa ni ustavilo atija in hčere, da si je nebi vsaj malo po bližje pogledala. V bližini se je nekoč nahajal tudi grad Vrhkrka, od katerega je ostalo le še nekaj ruševin (ki jih žal nismo videli), nanj pa opozarja informativna tabla.

Pred vhodom v jamo Poltarico. Pot do nje se vzpenja po skalnatem terenu, zato priporočamo primerno obutev.

Pot smo nato nadaljevali po mirni vaški cesti skozi kraj s simpatičnim imenom Gradiček, kjer je tudi nekaj kmetij in restavracija, od tam pa lepo vidne oznake vodijo do izvira Krke. Pot je ves čas primerna tudi za otroški voziček, ni pa prenaporna niti za malčke, ki lahko pot opravijo brez problema.

Zadnjih nekaj metrov do izvira je pot kockasto tlakovana.

Narava ob izviru je sproščujoča in prijetna. V poletnih mesecih ponuja senco in čudovito kuliso v zelenih odtenkih, ki se prepletajo med vodnih bazenom in okoliškim zelenjem.

Tolmunček ob izviru reke Krke.

Še posebej zanimiva pa je Krška jama (tretje presenečenje), ki se nahaja prav nad samim izvirom reke. Vstop v jamo je ob vstopnini 3€ za odrasle (otroci brezplačno) možen ob vikendih ali predhodni najavi. Sama jama ima precej veliko dvorano z nekaj kapniki, po kateri smo se sprehodili tokrat brez vozička. In še dobro, da smo imeli s seboj na topel sončen dan tudi dolge rokave.

Stopnice, ki vodijo do Krške jame. Kadar je visoki vodostoj, iz jame začne bruhat voda in te stopnice popolnoma zalije.
Previsne stene in kamnita pot, ki se po dobrih 200 metrih konča ob sifonskem jezeru. Baje so v jami tudi človeške ribice, a mi jih žal nismo videli.
Kamnite orgle
Iščemo netopirje 🙂

Jama je dolga slabih 200 metrov, konča pa se s sifonskim jezerom.  Vredno ogleda.

Po ogledu jame smo našo pot nadaljevali z vožnjo čez travnik do zaselka Trebnja Gorica  in se počasi krožno vrnili do izhodišča.

Od Krške jame naprej in navzgor nas je čakal terenski izziv, a smo tudi tega z vozičkom premagali. Na vrhu se ponovno pojavi cesta.
Čudovita okolica ob Trebnji Gorici

Zadnji del poti poteka čez naselje Krko, kjer smo doživeli še zadnje prijetno presenečenje. Ob “blatni ulici” si lahko ogledate jez s slapom, ob katerem je tudi leseni most, ki vodi nazaj do glavne ceste. Ne daleč od te stoji vaška cerkve, kjer smo začeli naš sprehod.

Do tega slapa z jezom vodi označena pot, ki je del tematske poti “Reka ljubezni”.

Ko smo zaključili ogled v kraju Krka, sva se z možem odločila, da  si pogledamo še del Krke, ki je zaradi svojih lehnjakov še posebno očarljiva. O njem si lahko preberete tukaj.

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Osrednjeslovenska, občina Ivančna Gorica, naselje Krka.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: na voljo. Celotna pot je primerna za sprehod z vozičkom. Tudi mi smo se tja podali z otroškim vozičkom.

Parkirišče: na voljo imate dve možnosti. Če se odločite za nekoliko daljši sprehod, potem parkirajte avto ob cerkvi Sv. Kozme in Damijana. Če bi tal preskočili, potem parkirajte avto ob izviru Poltarica, pred krajem Gradiček.

Čas trajanja: Ob postankih, igri ob vodi in izvirih ter ogledu jame smo vse skupaj preživeli prijetne dve uri in pol.

Naravne znamenitosti: izvir Poltarica, jama Poltarica, izvir reke Krke, Krška jama

Dodaten nasvet:  izlet smo podaljšali z ogledom odseka reke Krke pri parku Loka v bližini Zagradca, kjer se nahaja tudi naravno kopališče.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.