Golovec
IZLETI V NARAVO

Jesenski lov na zaklad po Golovcu

Sončno jesensko soboto, zadnjo pred krompirjevimi počitnicami, smo Naravopotniki izkoristili za sprehod po barvitem gozdu. Da je bila pot še bolj zanimiva za našo 4-letnico, smo pripravili lov na zaklad. Na list papirja smo natisnili nekaj za jesen in tudi na splošno tipičnih gozdnih najdb, kot so želod, odpadli listi različnih dreves, storž, štor, kostanj, podrto drevo, ptiči, pajkove mreže, mravlje … itd. Predlogo smo našli TUKAJ.

Naše vodilo je bilo opazovanje jesenskih posebnosti.
Naše vodilo je bilo opazovanje jesenskih posebnosti.

Opremljeni s pisalom smo nato med pohajkovanjem po gozdnih poteh odkljukali tisto, kar smo našli oziroma opazili v naši okolici. Mi smo za destinacijo izbrali hrib Golovec, ki se nahaja blizu samega centra Ljubljane in je poln zanimivih poti, seveda pa lahko podoben sprehod naredite praktično kjer koli se nahaja malo večji gozd.

Pot po Golovcu, ki med gozd zavije ko pridete mimo observatorija in se nadaljuje vse do vasi Orle, je zelo prijetna tudi zato, ker je primerna za vozičke, hkrati pa ima poleg glavne vhojene poti še veliko različnih potk primernih za raziskovanje z malce starejšimi otroci.

Glavna pot se počasi vije proti vrhu in je primerna tudi za otroške vozičke.
Glavna pot se počasi vije proti vrhu in je primerna tudi za otroške vozičke.

Na Golovcu se skoraj vzporedno z glavno vhojeno pot vijejo tudi stranske gozdne poti. Ob teh ni odveč nekaj dodatne previdnosti, saj po teh poteh radi hitro prikolesarijo navdušeni gozdni kolesarji.

Gozdna pot
Gozdna pot

Ob poti je veliko klopi za počitek in razgledovanje. Do Orl je približno ura in pol hoje, mi smo zaradi majhnih otrok prehodili približno polovico in se obrnili nazaj pri eni izmed klopic, ko smo na našem seznamu že vse odkljukali.

Klopi ob poti ne zmanjka, nekaj je tudi na novo dodanih z razgledi na okolico.
Klopi ob poti ne zmanjka, nekaj je tudi na novo dodanih z razgledi na okolico.
Novi poganjki
Novi poganjki
Ponekod se pot malo povzdigne, a ne preveč.
Ponekod se pot malo povzdigne, a ne preveč.
Narava in njeni vzorci.
Narava in njeni vzorci.

V neposredni bližini observatorija si lahko vodo po novem natočite iz pipe, blizu pa je tudi zajet naravni izvir vode, ki je prav tako prijetno pitna. Bukov in mešani gozd v okolici sta torej res idealna za družinske sprehode v vseh letnih časih, jesen s svojimi pisanimi barvami pa je (kot lahko vidite na fotografijah) še posebej slikovita.

Izvir vode, kjer se lahko odžejajo tudi štirinožni prijatelji.
Izvir vode, kjer se lahko odžejajo tudi štirinožni prijatelji.
Lepa jesen
Lepa jesen

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Osrednjeslovenska, Ljubljana

Golovec je gozdnata vzpetina jugovzhodno od centra Ljubljane in sestavni del Posavskega hribovja. Najvišji vrh, ki ga doseže je 450 metrov (vrh Mazovnik).

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: da. pot je na začetku asfaltirana in se kar strmo povzpne, nato se počasi spremeni v makadamsko in ob določenih predelih v gozdno pot.  Ob Observatoriju se pot zravna in nato nadaljuje z manjšimi odseki, ki se povzdignejo, a ne pretirano. Naš najmlajši član je ves čas lepo počival v vozičku 🙂 Golovec je dostopen vse letne čase, ob snegu seveda previdno zaradi možnosti zdrsa.

Parkirišče: na Golovec je mogoče dostopati iz različnih smeri. Mi smo se odpravili iz centra mesta (Streliška ulica, tukaj je možno parkirati avto), čez Gruberjev kanal oziroma prekop do ceste Hradeckega, ob kateri je desno odcep za Pot na Golovec. Prepoznate ga po cesti, ki je delno kockasta in delno asfaltirana. Če ste brez vozička, se lahko povzpnete po kamnitih stopnicah, ki so ob Gruberjevem kanalu. Druga možnost je parkirišče ob Botaničnem vrtu, od koder imate kratek sprehod do ceste Hradeckega in ponovno na ulico Pot na Golovec.

Čas trajanja: popolnoma odvisen od vas. Mi smo bili v gozdu dobri dve uri in tam nabrali tudi nekaj jesenskih plodov ter pisanih listov. Samo za predstavo, od Streliške ulice pa do Observatorija (395 m) je približno 1,5 kilometra, za kar boste porabili približno pol ure hoje.

Naravne znamenitosti: vodni izvir, bukov gozd, smrekov gozd, rdeči bor, razne vrste gliv.

Kulturne znamenitosti: Astronomsko-geofizikalni observatorij.

Dodaten nasvet: čez Golovec poteka Gozdna učna pot Golovec, ki obsega 10 učnih točk. V smeri sever – jugozahod (preko Črnega vrha – 443 m) je preko Golovca speljana tudi Pot spominov in tovarištva. Astronomsko-geofizikalni observatorij nekajkrat na leto odpre svoja vrata vsem, ki bi jih zanimalo njihovo delo, ogled teleskopa Vega ter opazovanje planetov in zvezd s teleskopom. Naslednji dan odprtih vrat imajo 22. decembra, na zimski solsticij, za katerega je pa potrebno pridobiti vstopnico. Priporočamo.

Jesensko listje, ki smo ga nabrali na poti, smo uporabili za simpatično aktivnost. Predlogo ježka smo pobarvali, mu dodali oči, nato pa pisano listje uporabili kot ježkove iglice.

ježki

Naravopotniki beremo:

Knjig, ki obravnavajo jesensko tematiko, je res malo morje. Naši mali raziskovalki smo jesenski čas predstavili s čudovito slikanico Medvedji objem, založbe Zala. Zgodba predstavlja mladega medvedka, ki se pripravlja v jesenskem času na zimo. Knjiga zelo lepo predstavi menjavo letnih časov ter približa mlademu bralcu koncept življenjskega cikla, ljubezni, odraščanja in učenja.

Medvedji objem

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja