IZLETI V NARAVO

Jezero Pristava Mengeš

Naravopotniki smo to jezerce odkrili po naključju, ko smo raziskovali možnosti za krajši sprehod v bližini doma nekje, kjer še nismo bili.

Jezero Pristava je zajezen glinokop, danes poznan predvsem kot ribolovni revir, kjer se morajo ribiči držati režima »ujemi in spusti«. V preteklosti so že zabeležili kar nekaj ujetih velikih primerkov rib, med drugim tudi soma velikana, ki je bil dolg malo manj kot 2 metra.

Ob našem obisku jezera v začetku meseca marca se je okolica šele prebujala in posamezni cvetni poganjki so že nakazovali, da je pomlad pred vrati.

Ob jezeru lahko opazujemo tudi labode in divje race.

Okrog jezera vodijo številne poti, nekatere so dostopne z vozičkom, prav ob jezeru pa okrog na ta način ni mogoče. Ob jezeru je sicer na voljo nekaj prijetnih mest za počitek, piknik in ribolov. Mi smo se v njegovi bližini zadržali slabi dve urici, sicer pa sam sprehod naokrog traja precej manj časa.

Gozdni del poti, ki poteka krožno okrog jezera, se od jezera v določenih predelih oddalji in poskrbi za manjša presenečenja, kot je na primer tale leseni mostiček.
Pomlad v gozdu.

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Osrednjeslovenska, občina Mengeš, kraj Mengeš.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: z otroškim vozičkom je možen dostop do jezera. Lahko opravite tudi krožen sprehod, ki pa poteka po gozdni poti in se v določenem delu oddalji od samega jezera.

Parkirišče: avto smo parkirali ob bivši opekarni, na Ropretovi cesti.

Čas trajanja: krožno pot je mogoče opraviti približno v eni uri.

Naravne znamenitosti: jezero Pristava, okoliški gozd.

Dodaten nasvet: če se odpravite do jezera Pristava z majhnimi otroki, vam priporočamo, da skupaj z njimi obiščete tudi bližnjo Mengeško kočo na Gobavici, kjer si lahko ogledate mini živalski vrt kaj dobrega prigriznete. Do tja se lahko odpeljete z avtom ali pa se lotite ene od sprehajalnih poti.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.