IZLETI V NARAVO

Jezero Završnica

Po odprtju meja občin in sprostitvi ukrepov zaradi letošnjega koronavirusa, so se mnogi podali na morje ali na Bled. Mi smo raje izbrali manjše in manj znano jezero na Gorenjskem, kjer je sprehod prav tako prijeten.

Jezero Završnica je akumulacijsko jezero ob potoku Završnica v bližini Žirovnice. Ob jezeru je veliko parkirišče, okrog samega jezera in tudi naprej ob potoku pa lepo urejena sprehajalna pot s trim stezo. Ob njej so urejene postaje za vadbo in fitnes na prostem, zato je priljubljena rekreacijska točka.

Na jezeru lahko občudujemo prvo slovensko javno elektrarno oziroma hidroelektrarno Završnica.
Romantiček motiček, ki prečka potok Završnico.
Ob jezeru je večji travnat predel, ki spominja na polotok. Na tem delu domačini radi posedajo in opazujejo lepo okolico.

Jezero sicer ni primerno za kopanje, je pa ob njem po navadi hladneje kot sicer, zato je še posebej primerno za obisk v toplih spomladanskih in vročih poletnih dneh. Ob sprehajanju se nam odpre lep razgled proti goram, na zahodu proti Julijskim Alpam, kjer se vidi Triglav in nekaj okoliških gora.

Pogled na vrhove, ki obkrožajo jezero.

 

Naravopotniki smo uživali ob sprehodu okrog jezera ter ob bližnjem potoku, si v senci na travi s pogledom na bistro jezersko vodo privoščili malico ter se igrali in metali kamenčke v vodo.

Čudovite brzice, ki jih lahko občodujemo ob trim stezi.

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Gorenjska, občina Žirovnica, kraj Moste.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: okrog jezera je speljana krožna pot, za katero potrebujete slabih 20 minut in je primerna za vozičke.

Parkirišče: avto je mogoče parkirati na urejenem parkirišču ob jezeru.

Čas trajanja: kolikor si ga vzamete. Ker sama pot okrog jezera ni predolga, jo lahko podaljšati z obiskom trim steze, ki pa ni najprimernejša za vozičke. Krožna Trim steza je dolga 2.081 metrov in je sestavljena iz 12 točk. V okolici jezera je veliko mest, kjer se lahko posedite in uživate v lepih razgledih na okolico.

Naravne/kulturne znamenitosti: prva slovenska javna elektrarna oziroma hidroelektrarna Završnica.

Dodaten nasvet: nad Žirovnico se vzpenja skalna vzpetina Ajdna oziroma Ajdna nad Potoki. Najbolj je znana po arheološkem najdišču, saj so na tem mestu našli dokaz poznoantične naselbine in ostanke najstarejše cerkve na Slovenskem. Del naselja je urejen za obiskovalce in ga lahko obiščete, vendar vas do njega čaka približno uro dolga strma pot.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.