Ledavsko jezero v Kraščih
IZLETI V NARAVO,  V MESTU

Krompirjeve počitnice v Prekmurju

Letošnje jesenske oziroma krompirjeve počitnice smo Naravopotniki preživeli v Prekmurju, na obrobju Goričkega. Tja so nas privabile številne zanimivosti in aktivnosti ter okusna domača hrana. V tem prispevku predstavljamo potek naših počitnic, izbrane destinacije pa so natančneje predstavljene tudi posamično.

Pet dni smo bivali na turistični kmetiji Ferencovi, znani po svojem gostoljubju in domači kulinariki. Kmetija se nahaja v vasi Krašči pri Ledavskem jezeru in je odlično izhodišče za raziskovanje tega čudovitega konca Slovenije. Naše bivanje je nekoliko krojilo spremenljivo vreme in 5-mesečni dojenček, a smo kljub temu videli in raziskali veliko zanimivih krajev in kotičkov.

Vodna fontana Tri gracije v Radencih.
Vodna fontana Tri gracije v Radencih.

Že na poti tja smo se vstavili v Radencih in se sprehodili po jesensko barvitem zdraviliškem parku, kjer domujejo veverice, in se ustavili na otroških igralih. V bližini smo nato obiskali še domači živalski vrt Sikalu zoo, ki je res zelo lepo urejen in je navdušil našo 4-letnico. Popoldne smo se nastanili pri Ferencovih in uživali v okolici kmetije, naslednji dan pa nadaljevali z raziskovanjem.

Obiskali smo tematski doživljajski park Vulkanija, kjer nam je krtek Oli na interaktiven in zanimiv način razkril skrivnosti vulkana, ki je nekoč deloval na tem področju. Obisk smo kombinirali z ogledom gradu Grad, kjer smo iskali izgubljeno krono zmaja Kača. Ker je deževalo, je del družine popoldne užival v termah Vivat, mamica in dojenček pa sta počivala na kmetiji.

FlamingovecTretji dan smo preživeli v Murski Soboti, navdušil nas je sodobni Paviljon Expano s svojimi zanimivimi interaktivnimi razstavami in inovativno predstavitvijo Prekmurja. Ker je bila noč čarovnic, smo obiskali tudi dvorec Rakičan, kjer je potekalo praznovanje z glasbo, hrano in pijačo, nastopi čarovnikov, delavnicami, igrami, poslikavo obraza in predstavitvijo življenja vitezov. Zaradi majhnih otrok smo se še pred večernimi koncerti vrnili na kmetijo, a v dobrih treh urah smo lahko dodobra izkusili vzdušje in aktivnosti, ki jih dogodek ponuja.

Četrti dan se je vreme izboljšalo, zato smo lahko obiskali Bukovniško jezero in se sprehodili po pravljičnem parku in energijski poti. V bližini smo se ustavili še v gojišču orhidej Ocean Orhids, ki nas je navdušil s tropskim parkom in rastlinami. Popoldne smo se povzpeli na najvišji vrh Goričkega Sotinski breg in uživali v razgledu, ob vračanju domov na kmetijo pa raziskali še slatinski vrelec Nuskova – vrelec mineralne vode rdečkaste barve in nenavadnega okusa.

Zadnji dan smo pred povratkom domov izkoristili za sprehod ob Ledavskem jezeru, na poti nazaj pa smo obiskali še en vrelec, Ivanjševsko slatino in v bližini še eno posebnost – Staveniške mofete oz. slepice. Gre za pravo posebnost, izvir ki spominja na mini vulkan iz katerega kot iz čarovniškega kotla brbotajo plini. Kar dolgo smo jih iskali, a le odkrili, nato pa se polni vtisov vrnili domov.

Ledavsko jezero v Kraščih
Ledavsko jezero v Kraščih

 

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja