V MESTU

Na lovu za Space Invader vesoljčki

Današnjo nedeljo smo izkoristili za obisk centra Ljubljane in se ob tem lotili prav posebnega lova na vesoljčke, ki se skrivajo v starem mestnem jedru. Ja, prav ste slišali. V središču Ljubljane lahko po detektivsko iščete vesoljčke, ki so okupirali naše glavno mesto in tega morda niti vedeli niste. Space invaders vesoljčki se nahajajo na fasadah prepoznavnih mestnih zgradb, na mostovih, pod oboki in še kje in navihano kukajo v vas. Odlična motivacija tudi za majhne otroke, ki morda niso najbolj navdušeni nad daljšim sprehodom po mestu.

Tale nas pa kar malo jezno gleda 🙂
Ku ku 🙂

Space Invaders vesoljčki so umetniški keramični mozaiki, ki jih je postavil francoski ulični umetnik Invader. Navdušenec nad retro računalniškimi igricami, ki so izšle v 70-ih, je po vzoru video igrice Space Invader napravil svoje stvaritve in jih začel dodajati na fasade zgradb po vsem svetu. Ljubljano je obiskal že trikrat in vsakič dodal nekaj novih podobic. Na zadnje je bil pri nas spomladi, ko je MGLC gostil razstavo njegovih grafik na papirju.

Netopirček
Motiv ljubljanskega zmaja se pojavi večkrat

In kako poteka lov na invaderje? Odrasli se ga lahko lotite s pomočjo posebne aplikacije »Flashinvaders«, ki si jo lahko prenesete TUKAJ.

Takole zgleda aplikacija na telefonu

Ko naletite na vesoljčka, ga s pomočjo aplikacije poslikate in tako zbirate točke. Navdušencev nad aplikacijo po svetu je veliko in ni malo takih, ki potujejo naokrog samo za to, da bi izbrali čim več vesoljčkov in s tem točk.

Eden od večjih vesoljčkov – polžek
Poglej gor, drugače ga lahko zgrešiš 🙂

Tudi za otroke je iskanje vesoljčkov lahko zanimiva popestritev, saj jih spodbuja k raziskovanju okolja z opazovanjem in aktivnim sodelovanjem. Ob gibanju se bodo spoznali tudi z nekaterimi zgodovinskimi predeli mesta, pri lutkovnem gledališču prisluhnili fanfaram ob prihodu Martina Krpana, se ustavili na otroških igralih, posedeli ob Ljubljanici, in morda celo naleteli na posebne  pernate prebivalce Ljubljane.

Ja ka pa te ti tu delaš? 🙂

Trenutno je v Ljubljani na voljo 42 unikatnih vesoljčkov, kar nekaj od teh najdete v MGLC-ju. Preostali so razkropljeni v središču mesta, najdejo se pa tudi v Šiški. No, mi smo jih ob našem obisku našteli 14, lov pa zaključili z zasluženim sladoledom.