V MESTU

Ocean Orchids – tropski raj v Dobrovniku

Po ogledu Bukovniškega jezera smo se ustavili v parku orhidej Ocean Orchids, si ogledati gojilnico orhidej in park s tropskimi rastlinami.

Ogromen rastlinjak Ocean Orchids je primarno namenjen gojenju in prodaji orhidej iz rodu phalaenopsis  in pri tem so zelo uspešni. Pri proizvodnji namreč  za ogrevanje rastlinjaka uporabljajo geotermalno energijo in s pomočjo te so lahko tudi postavili tropski vrt, v katerem danes uspešno raste “več kot 900 eksotičnih primerkov približno stotih rastlinskih vrst”. V tropskem vrtu je mogoče čez celo leto spremljati njihov razvoj in rast. Pobliže tako spoznamo rastline iz našega vsakdana, kot so banane, vanilija, kava, poper, ananas, papaja in mango. Ogledamo si lahko tudi posebneže iz rastlinskega sveta, flamingovce in mesojede rastline.

Tropski park se razteza v dveh halah in je zasnovan krožno, v njem pa je mogoče videti tudi ribnik, slapove in največjo zeleno steno v Evropi. Čeprav je ozračje nekoliko vlažno, se je sprehajat po parku prijetno. Tudi za najmlajše je poskrbljeno, namreč pred vhodom v park so na voljo otroška igrala, medtem ko se v samem tropskem parku nahaja tudi gugalnica, ki pa je kar precej popularna, zato ne bit presenečeni nad vrsto pred njo. 🙂

V enem od ribnikov lepo uspeva vodna vegetacija.
Šest metrski steklenjak se ogreva s pomočjo geotermalne energije in tako ustvarja idealne pogoje za rast tropskih rastlin.
Tale vodna stena je le ena od atrakcij tropskega parka.

Ste vedeli, da ananas raste iz tal in ob tem ne preseže več kot enega metra v višino? V parku lahko čez vso leto spremljate njegov razvoj. Le kaj naredijo s sadeži, ko ti dozorijo? 🙂

V tropskem vrtu uspeva tudi edina užitna orhideja, vanilija. V parku je začela cveteti po treh letih gojenja in danes lahko že občudujemo cvetne peclje, ki so se oblikovali v plodove, zelo podobne stroku fižola (vidijo se tudi na fotografiji). Vanilija je druga najdražja začimba na svetu in draga je zato, ker je postopek pridobivanja same vanilije kompleksnem in  zamuden. Stroki na fotografiji se bodo morali najprej posušiti in fermentirati, da bodo dobili tisto dobro znano aromo.

Tele vrečaste rastline so nama pa znane še iz potovanja po Maleziji, tam sva jih namreč videla v naravnem okolju. V tem parku mesojedke prav lepo uspevajo in tudi solidno velikost dosegajo. Lična informativna tabla pa nas poduči, da vrči mesojedk lahko vsebujejo tudi “več kot 3 L vode in lahko prebavijo tudi nepazljivo miš. Muholovke znajo šteti, njihove dlačice pa so pravi senzorji, saj ločijo tudi med dotikom dežne kapljice in dotikom žuželke, kar preprečuje nepotrebno proženje pasti in porabo energije”.

Mesojede predstavnice iz družine Nepenthes-

 

Izvemo tudi, da so bananovci trajnice in da iz rastline oziroma njenega podzemnega gomolja vsako leto požene en ali več poganjkov, ki so zraščeni peclji listov, iz teh pa potem požene cvetno deblo s plodovi. Vsak poganjek obrodi le enkrat, nato pa propade, dokler iz gomolja ne zraste nov poganjek. Zanimivo je tudi, da so prav v tropskem vrtu prvi v Sloveniji obrali prve slovenske banane. 🙂

Tropski vrt je poznan tudi po obsežni zbirki živopisanih flamingovcev.

Čudoviti flamingovci

Za ogled parka je potrebno plačati vstopnico, v kolikor vas ta ne zanima, pa se lahko sprehodite po prodajalni in občudujete številne živopisane orhideje, ki so bile vzgojene v gojilnici. Med njimi so tudi dobitnice prestižnih mednarodnih nagrad.  Sami imamo doma tri orhideje iz te prodajalne, ki smo jih dobili v dar ali kupili pred leti in moram priznat, da res lepo uspevajo. Zalivam jih na vsakih 14 dni in postavljene imam na okenski polici, kjer je ravno dovolj toplo, da jih ne ožge. Ko zacvetijo, ponavadi je to pozimi, dobijo veliko cvetov in ti so res lepi. Naša tamala pa rada pove, da v njih vidi obraze tigrov in leopardov. 🙂 Vsekakor vredno ogleda in tudi nakupa kakšne izmed lepih in kvalitetnih orhidej, ki lahko polepšajo vaše domače okenske police.

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Pomurska, Dobrovnik

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: brez težav. Pot je zasnovana krožno in enonivojsko. V hali, kjer ste nahaja vodna stena, so tla razmočena, zato dodatna previdnost ni odveč.

Parkirišče: pred vhodom v tropski park se nahaja večje parkirišče, ob katerem so otroška igrala.

Čas trajanja: za celoten ogled smo porabili slabo uro. Na voljo so tudi vodeni ogledi. Ob plačilu vstopnine vam priznajo dobroimetje za nakup vsaj enega od artiklov iz prodajalne.

Naravne znamenitosti: slovenske orhideje iz rodu phalaenopsis; tropsko rastlinje, iz območja tropskega in subtropskega pasu.

Dodaten nasvet: Nedaleč stran od tropskega parka se nahaja Bukovniško jezero, kjer raste posebna in ogrožena divja orhideja – purpurna močvirnica. Cveti poleti od julija do septembra. Priporočamo vam sprehod okrog Bukovniškega jezera ali obisk pustolovskega parka v njegovi bližini.

 

Naravopotniki beremo:

Včasih se splača vzeti v roko kakšno znanstveno revijo in mi zelo radi prebiramo National Geographic. Kot zanimivost tokrat izpostavljamo kratek članek iz decembrske številke o orhidejah kot zdravilnih rastlinah. Kot primer so navedli orhidejo Orchis italica, ki je takšne oblike, da spominja na golo moško telo. Imenujejo jo tudi “goli mož”, saj zgleda, kot da ima cvet moške roke, noge in med nogami še moški spolni organ. 🙂 V Italiji je rastlina veljala za zdravilno. Orhideja raste na območju Sredozemlja in Balkana, lahko pa se jo vzgoji tudi doma, najbolje kar zunaj na travniku. Si predstavljate, da bi se lahko pohvalili, da je vaš vrt poln lepih moških nagcev? 🙂

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.