V MESTU

Paviljon Expano – Pomurje v malem in Noč čarovnic

Med našimi počitnicami v Prekmurju smo tretji dan, še eno malo bolj deževno dopoldne, izkoristili za obisk Expana v Murski Soboti.

Paviljon Expano se nahaja na obrobju Murske Sobote ob Soboškem jezeru. Gre za zelo sodoben objekt, ki na enem mestu predstavlja celotno Pomurje. V njem se nahaja gostilnica, kjer lahko obiskovalci poskusijo značilne prekmurske jedi, poslovno središče, trgovinica z informacijskim centrom in največji, razstavni del. Zunaj Paviljona Expano se nahaja tudi lepo urejeno otroško igrišče in gibalni park, a smo ju žal videli le na hitro, preden smo se pred dežjem umaknili pod streho. Veliko več časa smo zato seveda preživeli v notranjosti, v zanimivih razstavnih prostorih.

Da na samem razstavnem prostoru ni prevelike gneče, spuščajo obiskovalce noter v manjših skupinah vsakih 20 minut. Začne se z interaktivnim 3D filmom, ki predstavi zgodovino in naravo Prekmurja skozi čas.

V notranjosti je nato na zelo sodoben in raznolik način predstavljeno Prekmurje, njegove posebnosti, značilnosti, umetnost, narava, živali, zgodovina in kulturna dediščina. Razstava je zanimiva za odrasle in otroke vseh starosti in nam je bila zelo všeč. Vsaka od razstavnih točk je drugačna in na svoj način predstavi neko značilnost Prekmurja.

Na Panofilmu vidimo, da so v ledeni dobi na območju današnjega Pomurja lomastili mamuti.
Fragmenti preteklosti – ob gradnji Paviljona so arheologi odkrili arheološke zaklade iz starejše in mlajše železne dobe ter rimskega obdobja.

Izvedeli smo, da je Mura postala mednarodno priznana rečna pokrajina, saj je UNESCO biosferno območje Mura razglasil leta 2018. Certifikat si je prislužila, ker se na njenem območju nahaja največji slovenski poplavni gozd, gnezdišče belorepega orla in črnih štorkelj. Veliko je 700 km2 in je edino na svetu, ki se nahaja v 5 državah (Sloveniji, Avstriji, Madžarski, Hrvaški in Srbiji).

Interaktivna mapa, ki prikazuje Biosferno območje Mura.

V razstavnem prostoru Neuroterme, namenjenem predstavitvi termalnih virov in tradicije je mogoče z mislimi premikati vrelce vode. Pri delu, imenovanem Vodni utrinki, pa lahko s pomočjo vode in tablice napišeš sporočilo in ga pošlješ na družabna omrežja. 🙂

Mehurčki 🙂
Pa se ponovno srečamo 🙂 Steklenica Radenske iz leta 1870.

 

Na skrivni čarobni jasi smo opazovali živali v obliki hologramov in izvedeli veliko o štorkljah in okoliški naravi.

Na območju Pomurja rastejo med drugim tudi breze in črni topoli, kar smo izvedeli v delu, posvečenem Pomurskim gozdovom. Otroci si lahko pobliže ogledajo lubja dreves in v belih omaricah skrite drevesne plodove.

Našemu najmlajšemu članu pa je bil najbolj všeč akvarij, v katerem plavanju ribe, ki so si za dom izbrale reko Muro.

Ob vidrinem brlogu lahko preberemo, da čeprav je vidra vodna kuna, je rojena na kopnem, v brlogu imenovanem vidrina. Skoraj bi vidrina postala novi dom naše tamale, ki ni in ni hotela ven iz brloga, tako se ji je zdel zanimiv. 🙂

Starša sva si z zanimanjem prebrala in ogledala informacije o zgodovini in umetnosti, odgovarjala na vprašanja kviza in prebrala še veliko zanimivega. Pri Panoletu smo se celo odpravili na interaktivni polet z balonom, ki je zelo navdušil našo malo Naravopotnico.

Tale stena iz papirnatih rožic je pa prav lepa.

V teh nadvse domiselnih kabinicah lahko prisuhnete prekmurski glasbi, literaturi znanih pomurskih pesnikov in pisateljev ali pa si pogledate kratke izseke iz filmov, ki obravnavajo življenje okoliščih krajev.

Ob koncu je še nekaj točk, ki so atraktivne za otroke – živalska joga in neskončna soba z ogledali, kjer se izmenjujejo podobe iz narave Prekmurja … Da ne dolgovezimo – obisk Expana toplo priporočamo, obiščite ga in sami doživite vse kar ponuja, verjamemo da vas bo s sodobnim pristopom in raznolikostjo navdušil, tako kot je nas.

Neskončna ravnica – interaktivna soba, kjer otroci doživijo posebno zabavo z ogledali in projekcijo Pomurske regije.

 

Brez poslikave ni prave čarovniške zabave 🙂

Po ogledu Expano paviljona smo se odpravili do bližnjega gradu Rakičan, ob katerem je potekala tradicionalna prireditev Noč čarovnic. Dobre tri ure smo se zadržali tam, sodelovali v raznih čarovniških igrah in delavnicah, si poslikali obraze, obiskali srednjeveški interaktivni program in si ogledali čarovniške predstave.

Nahrani pošaskota

Naša pogumna 4-letnica se je celo javila in čarovniku Joletu Coletu pomagala pri čaranju čarobnic kroglic. Za nagrado in v spomin je prejela čarobno palico. 🙂

Mlada čarovniška vajenka.

Proti večeru smo se utrujeni, a polni lepih vtisov, vrnili nazaj na našo turistično kmetijo in se pomastili z domačimi dobrotami ter avtentično prekmursko gibanico.

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Pomurska, Murska Sobota.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: brez problema.

Parkirišče: pred Expanom je veliko parkirišče.

Čas trajanja: Ogled je možen na vsakih 20 minut. Ko si enkrat v razstavnih prostorih, si lahko vzameš toliko časa, kolikor si ga želiš. V kolikor imate majhnega otroka pozor na začetku razstavnega prostora, kjer si obiskovalci ogledajo interaktiven film o zgodovini Pomurja. Zaradi majhnega prostora je predvajan posnetek lahko preintenziven za majhna ušesa. Eden od naju se je tako žrtvoval in počakal z dojenčkom pred interaktivno sobo.

Naravne znamenitosti: V Expanu si je mogoče ogledati floro in favno Pomurske regije.

Kulturne znamenitosti: predstavitev zgodovine Pomurja preko razstave arheoloških najdb.

Dodaten nasvet: Ob lepem vremenu ne pozabite obiskati igral, ki se nahajajo ob Soboškem jezeru ter motorčnega parka, kjer je na voljo kar 35 raznolikih naprav za gibanje.

 

Naravopotniki beremo:

Knjig, primernih za branje med časom Noči čarovnic je na voljo še in še. Izpostavljamo nekaj nam najljubših:

  • Julia Donaldson: Bi se gnetli na tej metli?, založba Mladinska knjiga
  • Nick Butterworth: Tačka – čarovniška mačka, založba DZS d.d.
  • Helen Cooper: Juha, ki iz buč se skuha, založba Didakta
  • Norbert Landa: Veliki lov na pošast, založba Morfem

Za večje mulce priporočamo klasiko Roalda Dahla, Čarovnice, izdano pri založbi Mladinska knjiga. Pred leti so posneli tudi mladinski film in še danes imam pred očmi prizore čarovnic, ki so se udeležile čarovniške konvencije. Strašljivo 🙂 Če smo že pri filmskih klasikih, potem je potrebno omenit še eno,  ki bo kmalu doživela nadaljevanje, Hocus Pocus. Priporočamo 🙂

 

 

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja