GRAJSKI POTEP

Po poti dveh gradov ob reki Krki

Na Prešernov dan smo se odločili, da bomo rajši kot v kak muzej odšli na sprehod v naravo. Ker v štiričlanski zasedbi še nismo bili na Dolenjskem, smo tokrat zavili tja in obiskali Otočec z okolico. Zraven smo povabili prijatelje, družino ki se je s Štajerske preselila v Novo mesto in tako smo se po daljšem času zopet videli.

Odločili smo se, da se lotimo grajske poti, ki povezuje ikonični rečni grad Otočec z manj znanim gradom Struga, ki v njegovi senci ždi nedaleč stran.

Otočec je edini ohranjeni otoški grad na Slovenskem. Grad je nekoč stal ob desnem bregu Krke, nato so ob njem speljali kanal, tako da se je znašel na otoku.

Do njega vodi leseni most, na katerem pa previdnost ni odveč, saj po njem vozijo tudi avtomobili. Most je priljubljena točka tudi za hranjenje račk in labodov.

 

Njegovi začetki segajo v 13. stoletje in je mešanica gotskih, renesančnih in kasnejših zidav. Večkrat je menjal lastnike, eden njegovih najbolj znanih lastnikov pa je bil Ivan Lenković, general Vojne krajine.
Današnja juhovzhodna Slovenija je bila tarča številnih turših vpadov. Tako kot po večini pokrajine, so tudi Otoški grad utrdili z obzidjem in štirimi stolpi, ki so še danes ohranjeni.
Danes se v romantičnem gradu nahajajo vrhunska restavracija, poročna dvorana ter luksuzni hotel kategorije petih zvezdic.

V okolici Gradu Otočec je na obeh straneh lepo urejen grajski park s potmi, kjer so se otroci igrali. Pot ob Krki je tudi lepo urejena za vozičkanje in kolesarjenje. Krka je ponekod delovala prav temačno, kar me spomnilo na Ivana Tavčarja, ki je o tem pisal v svoji povesti Otok in Struga.

“Nekje na Slovenskem se vije precej mogočna reka med širokim poljem. Hudobna voda je to! Kjerkoli se zavija, se zajeda globoko v ilnato zemljo ter napravlja peneče vrtince. Dolgočasno olšje ji senči bregove. Če pa se iz dalje ozreš po tej vodi, se ti zdi, da je struga nalita s samim črnilom.”

Da bi videli še več in malo več prehodili, smo odšli še do gradu Struga v bližini. Na drugo stran otoka smo šli čez drug leseni most in zavili levo. Kratek odsek poti smo nato prehodili po bankini ob cesti, ki na srečo ni bila preveč prometna, nato pa pot nadaljevali levo ob reki, cesta pa je zavila navzgor. Pot do gradu Struge nam je vzela dobrih dvajset minut hoje, med katero smo uživali ob razgledih na reko, videli labode in uživali v sončnih žarkih. Primerna je za vozičke in enostavno prehodna za otroke vseh starosti, na koncu se malo povzpne, večinoma pa je ravninska.

Gozdna pot se vije ob Krki. V grmovju in ločju se skrivajo labodi, zato se lahko zgodi, da vam kakšen labod tudi prekriža pot 🙂
Proti koncu poti se gozdna steza nekoliko povzdigne.
Kot lahko preberemo, je grad Struga lep primer časovno enotno nastalega gradu in predstavlja značilno grajsko arhitekturo 16. stoletja. Zaradi izpostavljene lege ob reki Krki sodi med ambientalno pomembne spomenike na Dolenjskem. V gradu Struga se danes izvajajo zgodovinski programi, ki prikazujejo grajsko življenje v obliki muzeja žive zgodovine.

Ob Gradu Struga je lepo urejeno golf igrišče in nov, ličen lesen objekt z kavarno, ki ponuja lepe razglede na samo igrišče in dolenjsko pokrajino.

Ob gradu Struga se razprostira eno najlepših golf igrišč v Sloveniji.

Po krajšem raziskovanju okolice smo se po isti poti vrnili nazaj in še malo uživali ob slikovitih prizorih otoškega Gradu.

Lepa okolica in dostop do Krke, na kateri je mogoče videti tudi več manjših otočkov in veliko ribic.

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Jugovzhodna Slovenija, občina Novo mesto, kraj Otočec.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: primeren. Pot med gradovoma ni predolga in poteka (razen na koncu) večinoma položno. Ob prehodu čez oba lesena mostova, ki povezujeta otok, je potrebna previdnost, saj se čez vozijo tudi lokalni prebivalci s svojimi avtomobili. Na koncu kampa Otočec je označen odsek za grad Struga, kjer se začne gozdni del poti, ki ves čas sledi tudi toku reke Krke.

Parkirišče: Gradu Otočec ne moreš zgrešiti, do tja te pripeljejo table vse od avtoceste, ki jo zapustiš takoj za Novim mestom. Ob reki Krki je urejeno lepo peščeno parkirišče, kjer smo pustili avto. Ob parkirišču se nahaja leseni most, ki vodi do gradu na otoku.

Čas trajanja: za celotno pot do gradu Struga, s postankom za dojenje in za pot nazaj smo si vzeli slabo uro časa.

Naravne znamenitosti: reka Krka z otočki in lehnjakovimi pregradami, labodi in račke.

Kulturne znamenitosti:  grad Otočec s pripadajočim grajskim parkom v angleško krajinskem slogu, grad Struga.

Dodaten nasvet: V bližini Otočca se nahaja še en zanimiv grad, ki so ga domačini poimenovali Stari grad. Grad stoji na naravno zavarovanem obronku vrh strme brežine nad potokom Lešnica in ponuja lepe razglede na bližnjo okolico in vinograde.

 

Naravopotniki beremo:

Gradova Otočec in Struga imata osrednjo vlogo v noveleti Otok in Struga, ki jo je napisal Ivan Tavčar. Gre za romantično povest, ki opisuje dve grofovski družini iz sosednjih gradov, ki med seboj gojita sovraštvo in zamere. V nesrečnih okoliščinah se porodi ljubezen, ki je dovolj močna, da na koncu preseka leta nenaklonjenosti in združi družini v sreči. Povest si lahko preberete TUKAJ.

….

Vir za grad Otočec: Slovenija: Turistični vodnik. Ljubljana: Madinska knjiga, 1995.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.