IZLETI V NARAVO

Poučna pot Blata Mlake in ribnik Črnelo

V času ko zaradi koronavirusa nismo smeli zapuščati naše Domžalske občine, smo Naravopotniki raziskali nekaj manj znanih a zanimivih kotičkov v okolici doma. Eden izmed njih je zagotovo ribnik Črnelo pri Radomljah.

Sam ribnik je priljubljen med lokalnimi ribiči in sprehajalci, za nas pa je bila zanimiva učna pot zelene žabice Blata Mlake v bližini. Po njej sprehod z otroškim vozičkom sicer ni možen, zato smo vzeli nosilko, je pa pot lepo urejena in označena s tablami s podobo zelene žabe, tako da je ni moč zgrešiti.

Na tem območju v resnici kraljujeta dva ribnika. Ribnik Črnelo je kljub umetnemu nastanku dom številnim vodnim bitjem, tudi žabicam, ki so simbol poučne poti. Tako lahko pri ribiški koči ob spodnjem ribniku vidimo prvi znak z zeleno žabico, ki predstavlja izhodišče poučne poti Blata Mlake.

Zelena žabica vam bo razkrila številne zanimivosti, od poplavnega gozda in mokrotnih travnikov do gozdnih potočkov in njihovih vodnih prebivalcev.

Table so postavljene na vidnih mestih in poskrbijo, da ne skrenemo s poti.

Poučna pot Blata Mlake je dolga 1,7 km in na njej je predstavljenih 10 vsebinskih točk, ob katerih se nahajajo lično ilustrirane informativne table o živalih in rastlinah, ki živijo in uspevajo v okolici. Na začetku se spustimo do predela, kjer je poplavni gozd črnih jelš.

Izvedeli smo, da se uporablja pridevnik črna zaradi barve lubja v starosti. In še ena zanimivost, po skandinavskem izročilu so prvi ljudje nastali ravno iz lesa črnih jelš. 🙂
Prijetno presenečenje – žabji mrest. Na eni od informativnih tabel je lepo predstavljen razvojni krog žab in po veselem naključju smo si delček razvoja žabic  lahko ogledali tudi v živo. 🙂
Žabica nas nato usmeri v bukov gozd, kjer smo si med drugim ogledali tudi sto let staro bukev Dobravko. Pot se je nato spustila navzdol do potoka Rovščica.

Rovščica je v resnici hudourniški potok in čeprav na prvi pogled deluje precej mirno (kar lahko vidite v spodnjem posnetku), pokaže svoj pravi značaj v času obilnejših padavin. Šele jelšev gozd jo ustavi in umiri, da se razlije po površju. Zaradi čistosti je Rovščica postala dom številnim (ob)vodnim živalim.

Od tukaj naprej se pot nekoliko povzdigne in vodi mimo rastlin, ki uspevajo v kislih in vlažnih tleh, kot so na primer borovnice in brusnice pa tudi orlova praprot in šotni mah.

Informativne table na poti so res lepo osnovane in vključujejo številne ilustracije flore in favne, ki jo lahko opazujemo med sprehodom po učni poti.

Učna pot nato vodi čez gozdno cesto na drugo stran, v bližino ribnika Črnelo in tukaj se gozdna združba spremeni. Na tem območju je več iglavcev, izstopata zlasti smreka in rdeči bor.

Korenine po tleh pričajo o plitvem koreninskem sistemu smrek, ki jih najdemo na tem delu učne poti.
Na sedmi vsebinski točki je predstavljen gozd visokega rdečega bora. Rdeči bor ima zanimivo funkcijo, raste namreč na revnih izčrpanih tleh, tam kjer druga drevesa ne zmorejo živeti in pomaga okrepiti tla.

Pot se vije skozi gozd in na koncu pelje tudi okrog obeh ribnikov, kjer malo pobliže spoznamo njuje prebivalce.

Vseh zanimivosti, ki so predstavljene na poti, vam  ne želimo razkriti, temveč vas na tem mestu vabimo, da še sami obiščete Poučno pot Blata Mlake  z vašimi otroci in se na lastne oči prepričate o naravnih posebnostih, ki krojijo mali delček prelepe Domžalske občine.

 

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Osrednjeslovenska, občina Domžale, kraj Radomlje.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: za obisk poučne okoljske poti Blata Mlake z dojenčkom boste potrebovali nosilko. Pot je primerna tudi za majhne otroke, saj ni prezahtevna in ponuja dovolj zanimivosti, da jim hoja ne predstavlja ovire.

Parkirišče: Ribnk Črnelo se nahaj v bližini Športnega parka Radomlje in bližnjega konjeniškega centra. Avto smo parkirali ob ribniku Črnelo, kjer je izhodišče in prva točka poučne poti.

Čas trajanja: krožno pot je mogoče opraviti približno v eni uri.

Naravne znamenitosti: močvirni svet blat in mlak, poplavni gozd črne jelše, rastline kislih in vlažnih tal, potok Rovščica.

Kulturne znamenitosti: na osmi vsebinski točki si je možno prebrati zgodovino opekarstva na področju Radomelj.

Dodaten nasvet: v Radomljah, ob Dermastijevi ulici se vije urejena sprehajalna pot, ki poteka ob Kamniški Bistrici. Reki se je mogoče čisto približati in videli smo kar nekaj domačinov, ki so poležavali ob skalah, medtem ko so se otroci igrali z vodo. Če vam ostane nekaj časa, vam predlagamo krožni sprehod ob reki. Alternativna možnost je obisk bližnjega Arboretuma Volčji potok.

 

Naravopotniki beremo:

Za dodatne informacije vam v branje priporočamo vodnik po poučni okoljski poti. Zgibanka vključuje veliko zanimivih informacij, ki popestrijo izkušnjo odkrivanja naravnih danosti, ki so na poučni poti izpostavljene.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja