IZLETI V NARAVO

Pravljična Pot mušnic – Zimska pravljica na Golovcu

Ste že slišali za nagajivca s težko izgovorljivim imenom Tripicepištorkeljbuc? Gre za prav posebno bitje, ki po Ljubljani otrokom rado nastavlja raznovrstne izzive in naloge. Gospod Tripicepištorkeljbuc si vsak teden zamisli določen izlet znotraj Ljubljane in na spletni strani Mala ulica pusti namig. Običajno so izzivi postavljeni v naravno okolje, kar je super za nas starše, saj tako otročke dodatno motiviramo za rekreacijo, ki je že tako omejena zaradi gospe korone. Toda pozor, izleti so časovno omejeni. Trenutno je aktualna gozdna pot 9 – Observatorij, ki poteka po Golovcu. Oznake na tej poti bodo na voljo do petka, 15.1.2021, nakar bo nagajivec te pobral in jih postavil na novi lokaciji.

Mi smo za gozdno pot izvedeli od družinske prijateljice in se odločili, da se je lotimo kar danes, kljub rahlemu sneženju. Najmlajšega člana smo pustili pri dedku, se primerno opremili in se lotili poti.

Prvi namig (ki smo ga dobili na spletni strani) je bil, da se pustolovščina začne na zadnjem ovinku pred observatorijem. Najprej je bilo potrebno poiskati tablo, ki predstavlja začetek gozdne poti. Ko smo to našli (fotografija zgoraj), smo na njej prebrali kratko in jedrnato sporočilo – Sledi mušnicam. Vznemirjeno smo nadaljevali našo misijo in začeli iskati Tripicepištorkeljbucove mušnice. Vedeli smo, da nas bodo mušnice vodile vse do posebne skrinje s skrivnostno vsebino.

Lesene lepotičke so v zasneženi gozdni pokrajini lepo izstopale. Pot nas je najprej vodila mimo observatorija in se na to počasi začela vzpenjati.

Simpatična gobica jasno pove, da jo pustimo tam, kjer smo jo našli 🙂
Astronomsko-geofizikalni observatorij

Na začetku smo še srečali nekaj sprehajalcev, potem pa smo bili večino časa sami in smo res uživali. Sneg je poskrbel za čudovito čarobno kuliso in pot se je vila med zanimivimi gozdnimi kotički, kjer smo naleteli na kar nekaj presenečenj.

Zimska pravljica na Golovcu. Le kam vodi tale potka?
Nekatere mušnice visijo na vejah dreves, druge najdemo ob grmovju ali celo na tleh. Za raziskovanje potrebujete zanesljivega (beri mladega) nadebudneža, ki vas bo z veseljem vodil po poti mušnic. 🙂
Se tukaj skriva Tripicepištorkeljbuc? Vstopijo lahko samo najbolj pogumni otroci.

Naj na koncu še omenimo, da smo uspešno našli skrivnostno skrinjo, vendar vam vsebine te ne želimo razkrili. Lahko pa vam potrdimo, da se gozdno pot 9 res splača obiskati z vašimi najmlajšimi.

Tole je skrivnostna škatla. Uganete kaj se skriva v njej?

Ustvarjalci iz Male ulice so se res potrudili. Skratka gre za odlično aktivnost za vse tiste družine, ki se želijo skupaj razmigati in ob tem nadihati svežega zraka. Prepričajte se sami in sledite Tripicepištorkeljbucu iz Male ulice za nove izzive tukaj.

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Osrednjeslovenska, Ljubljana.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: ni možen. Pravljična gozdna pot 9 poteka po terenu, ki je neprimeren za otroške vozičke. V kolikor bi želeli na pot z dojenčkom, boste potrebovali nosilko.

Parkirišče: na Golovec je mogoče dostopati iz različnih smeri. Mi smo se odpravili iz centra mesta (Streliška ulica, tukaj je možno parkirati avto), čez Gruberjev kanal oziroma prekop do ceste Hradeckega, ob kateri je desno odcep za Pot na Golovec. Prepoznate ga po cesti, ki je delno kockasta in delno asfaltirana. Lahko pa se povzpnete po kamnitih stopnicah, ki so ob Gruberjevem kanalu. Druga možnost je parkirišče ob Botaničnem vrtu, od koder imate kratek sprehod do ceste Hradeckega in ponovno na ulico Pot na Golovec.

Čas trajanja: Pot mušnic ni predolga. Od table z napisom (se pravi pri zadnjem ovinku pred observatorijem) pa do lokacije, kjer se nahaja skrinja, potrebujete ene 20-25 minut. Toliko časa vam bo vzelo, če se boste poti lotili na hiter način. Če si boste vzeli nekaj več časa in sproti odkrivali gozdne kotičke, pa se seveda celotna izkušnja lahko zavleče. Priporočamo vam, da ne hitite, ampak da uživate v lepi okolici Golovca.

Naravne znamenitosti: bukov gozd, smrekov gozd, rdeči bor, razne vrste gliv.

Kulturne znamenitosti: Astronomsko-geofizikalni observatorij.

Dodaten nasvet:  Golovec je odlična izbira za družinske sprehode ne glede na letni čas. Mi smo bili tam tudi jeseni in tukaj si lahko preberete, kaj smo na Golovcu vse doživeli.