Škratova klop, kot nalašč za mlade raziskovalce.
IZLETI V NARAVO

Pravljični Šumberk

Pravljični ŠumbergNaravopotniki domujemo v Domžalah in prav tu so pred kratkim odprli zanimivo tematsko pot imenovano Pravljični Šumberk.

Šumberk je z gozdom porasli osamelec na vzhodnem robu mesta ob sotočju Kamniške Bistrice in Rače.  Zeleni hrib je znan med plezalci, saj ima nekaj za plezanje zelo primernih sten. Seveda pa je primeren tudi za sprehode z otroki in je prepreden s številnimi različno strmimi potmi, po katerih je tudi speljana pravljična tematska pot.

Pravljična pot se sicer ne začne na Šumberku, temveč v bližnjem Češminovem parku, kjer je predstavljena na veliki informativni tabli, zraven nje pa stoji lesen kip enega izmed pravljičnih junakov hroščka Simona. Ta je še posebej zanimiv za najmlajše, saj se lahko v njem skrijejo 🙂

V  bližnji kavarni Češmin lahko za 5€ kupite knjižico Pravljični Šumberk z navodili, nalogami, zemljevidi in opisom pravljične poti, ki je prilagojena za velike in majhne otroke. Hroščku in lisički je potrebno pomagati poiskati izgubljeni slamnik, ob uspešnem povratku z vsemi žigi v knjižici pa otroci v Kavarni Češmin prejmejo tudi nagrado – ne povemo kakšna je, boste morali ugotoviti kar sami. 😊

Pravljična pot se prične v Češminovem parku, kjer stoji velika tabla z opisom poti.
Pravljična pot se prične v Češminovem parku, kjer stoji velika tabla z opisom poti.

Naša pustolovščina

Pot na Pravljični Šumberk nas je od Češminovega parka najprej popeljala do Kamniške Bistrice.

Do samega Šumberka vodijo rdeči napisi po tleh in lesene spremljevalne table.
Do samega Šumberka vodijo rdeči napisi po tleh in lesene spremljevalne table.

Na drugi točki ob sami Kamniški Bistrici boste zagledali mlin. Svetujemo vam, da si s sabo vzamete na primer orehe in iz prve roke vidite, kako jih je z vrtenjem mlinskega kolesa enostavno zdrobiti.

Mlin je le ena od atrakcij ob pravljični poti.
Mlin je le ena od atrakcij ob pravljični poti.

Po ogledu mlina smo šli čez most mimo sončne ure ter do vznožja Šumberka, kjer stoji kip lisičke, ki je bil otrokom še posebej všeč.

Zanimiv most čez Kamniško Bistrico, na levi boste zagledali sončno uro.
Zanimiv most čez Kamniško Bistrico, na levi boste zagledali sončno uro.
V knjižici lahko preberemo, da je Kamniška Bistrica hudournik - kadar se razbesni neurje, se njen tok močno okrepi. Tukaj deluje precej nedolžno :)
V knjižici lahko preberemo, da je Kamniška Bistrica hudournik – kadar se razbesni neurje, se njen tok močno okrepi. Tukaj deluje precej nedolžno 🙂

Lisičko je bilo potrebno vsaj desetkrat pobožat, jo neštetokrat objet in celo na njo splezat, preden smo lahko nadaljevali pot (v tem primeru na levo). Točka z lisičko nam tudi sicer da vedeti, da je pravljična pot speljana po istih postajališčih oziroma učnih točkah, kot gozdna učna pot Šumberk, ki vodi po severnem delu osamelca, dolga pa je približno 1800 metrov. Simbol gozdne učne poti je seveda lisička, njene oznake v rumeni barvi pa najdete tudi ob sami poti 🙂

Postajališče z lisičko v ozadju.
Postajališče z lisičko v ozadju.

 

Pot je zelo lepo označena z lesenimi smerokazi. Naši tamali so z veseljem oprezali za njimi, se drli "tukaj moramo naprej" in nas vodili čez celotno območje
Pot je zelo lepo označena z lesenimi smerokazi. Naši tamali so z veseljem oprezali za njimi, se drli “tukaj moramo naprej” in nas vodili čez celotno območje

Del Šumberka je zavarovan tudi kot arheološko območje. Na območju naj bi našli kamnite sekire in kot lahko tudi tukaj vidite, jamske poslikave 🙂 Hec na stran, na sami pravljični poti je mogoče opaziti dva mamuta. Tukaj je eden, najdete drugega?

Mamut
Mamut

Ob vzponu na hrib se odprejo lepi razgledi proti Kamniško-Savinjskim Alpam, globlje v gozdu pa nas je čakalo še veliko zanimivih presenečenj kot je Škratovo drevo in vhod v manjšo kraško jamo, kamor organizirajo tudi spuste in vodene oglede (Šumberk je namreč apnenčast in prepreden z več jamami).

Razgledišče nad Domžalami nam omogoča razgled mesta in širše okolice. Na tem mestu je tudi klopca, kjer smo si privoščili kratek odmor za sadno malico.
Razgledišče nad Domžalami nam omogoča razgled mesta in širše okolice. Na tem mestu je tudi klopca, kjer smo si privoščili kratek odmor za sadno malico.

Knjižice smo pridno polnili z žigi, tale čaka na razgledišču.

Zbiranje štampiljk

 

Na poti smo srečali prijatelja hroščka Simona, ki ima raje kot jame gozdno podrast.
Na poti smo srečali prijatelja hroščka Simona, ki ima raje kot jame gozdno podrast.
Škratova klop, kot nalašč za mlade raziskovalce.
Škratova klop, kot nalašč za mlade raziskovalce.

Tole je Podreška jama in je vhod v škratje kraljestvo ter dom škrata Domželca. Dolga je 55 metrov in doseže globino 8 metrov. Vstop v jamo je mogoč v spremstvu jamarjev.

Vhod v kraško jamo.
Vhod v kraško jamo.

Čisto vseh presenečenj, ki so pripravljene ob pravljični poti ne želimo razkriti, lahko pa povemo, da smo na koncu vendarle našli lisičkin slamnik in da se samo pravljično pot res splača obiskati z vašimi najmlajšimi. Ne samo, da se boste razgibali v prijetni okolici, tudi veliko boste izvedeli o zgodovini Domžal in seveda o njegovi pestri naravi.

Iz vrha Šumberka se pot počasi spusti k izhodišču
Iz vrha Šumberka se pot počasi spusti k izhodišču

H kipu lisičke smo se vrnili z druge smeri in se nato odpravili nazaj v Češminov park po nagrado. Pri sončni uri smo ugotovili, da smo za pot potrebovali eno uro in pol. Seveda pa nismo hiteli, vzeli smo si tudi čas za sadno malico na razgledišču, z nami pa je bil v nosilki tudi naš najmlajši Naravopotnik, saj ponekod pot čez Šumberk ni prevozna za vozičke.

Vsekakor smo se zelo zabavali in se v prihodnosti kmalu spet sprehodimo čez ta pravljični hrib.

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Osrednjeslovenska, Domžale

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: delen. Pravljična pot vključuje 11 postajališč, od tega so primerne za voziček le prve štiri točke. Ker se teren najprej dviga po makadamski poti, nato pa preide v gozdno in ob določenih predelih tudi skalnato pot, je najbolje s sabo imeti nosilko.

Parkirišče: čeprav ima Češminov park parkirišče, je to res majhno in pogosto zasedeno, zato je najbolje avto pustiti na parkirišču osnovne šole Domžale. Od tod do Češminovega parka je minuta hoje. Druga možnost je parkirišče pri Mercator Centru, vendar vas v tem primeru čaka nekaj dodatne hoje ob toku Kamniške Bistrice navzgor do Češminovega parka.

Čas trajanja: Pot je dolga približno 1800 metrov in je krožna. Pot sledi vse do vrha Šumberka,  ki je na višini 385 metrov. Pot ni zahtevna in je primerna tudi za mlajše otroke. Počasi se vzpenja do razgledišča, nato pa poteka bolj ali manj položno in se na koncu spusti do izhodišča. Mi smo za celotno pot s krajšimi postanki za branje knjižice, štampiljkanje, plezanje po drevesih itd. porabili dobro uro in pol. In vzemite si čas pri sončni uri (če je le sončen dan) in pokažite otrokom, kako se je včasih meril čas.

Naravne znamenitosti: kraška jama. Razlog, zakaj je tukaj speljana tudi gozdna učna pot, je da na njej spoznate kar nekaj različnih gozdnih združb. Vidite lahko hrastov gozd, čudežni glog, beli gaber, smreke in jelke, gorski javor, veliki macesen, bukov gozd ter gozd rdečega bora.

Dodatni nasvet: V kolikor bi želeli otroke popeljati tudi v Podreško jamo, vam predlagamo da spremljate Zavod Škrateljc, ki občasno organizira z jamarji in interpretativnimi vodniki spust v skrivnostni svet jame jamskega škrata Domželca.

Po uspešno opravljeni poti so si otroci zaželeli še igranja na igralih. Domžale imajo kar nekaj igral na voljo, mi smo se odločili za igrala v geomantijskem parku Martin Krpan ob Kamniški Bistrici. Na tem mestu so na voljo lesena plezala, pajkova mreža, tobogani, peskovnik, tudi fitnes naprave se najdejo. V samem parku je kar nekaj miz s klopmi, kjer lahko posedite, medtem ko tamali skakajo naokrog, mi smo si na primer s seboj prinesli palačinke in te za mizo dokaj hitro zmazali. Zraven parka so na novo dodane sanitarije, v kolikor pa bi se želeli še dodatno razgibati, imate zdaj možnost preizkusiti se v disk golfu oziroma frizbi golfu 🙂

Naravopotniki beremo:

Izgubljeni slamnik
Izgubljeni slamnik

Na pravljično pot Šumberk se je mogoče pripraviti oziroma jo podoživeti s pomočjo slikanice Izgubljeni slamnik. Zgodbica ni predolga, govori pa seveda o lisički iz Šumberka, ki je izgubila svoj čudovit slamnik, ko je zaspala pri starem belem gabru in je Šumberk zajela strašna nevihta. Pravljica vključuje lepo sporočilo o prijateljstvu, ne spusti pa niti vse bolj pomembne ekološke note. Knjigo je izdala založba Škrateljc. Priporočamo.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.