IZLETI V NARAVO

Pravljično Bukovniško jezero

Vstopna točka v pravljični park Bukovniškega jezera je ob glavnem parkirišču.

Nekoliko lepše vreme smo Naravopotniki med bivanjem v Prekmurju izkoristili za obisk Bukovniškega jezera in bližnjega parka orhidej v občini Dobrovnik.

Bukovniško jezero s svojo idilično lokacijo, skrit in obdan z bukovim gozdom, ne deluje umetno, čeprav gre za akumulirano jezero. Domačini so ga ustvarili po 2. svetovni vojni kot protipoplavni ukrep, da bi obvarovali svoja zemljišča pred bližnjim Bukovniškim potokom. Sčasoma so lokalni ribiči v jezero naselili različne vrste rib in z leti se je jezero nekako spojilo z naravnim okoljem. Danes v njegovi okolici rastejo številne rastlinske vrste, med drugim tudi redke in ogrožene, kot sta vodni orešek, žabji šejek in močvirska logarica, ki tudi krasi grb Občine Dobrovnik.

Slikovito Bukovniško jezero je prijeten kraj za sprehod z vozičkom, v bližini se nahaja tudi izvir sv. Vida, ki naj bi z umivanjem oči pomagal pri zdravem vidu, energijska pot in številne zdravilne energijske točke, po novem pa še pravljični park, zaradi katerega smo tudi obiskali jezero.

Pravljični park ob Bukovniškem jezeru

Preden se podate na pravljično pot, boste potrebovali pravljični zemljevid, ki ga dobite na informativni točki ob glavnem parkirišču, ki je tudi vstopna točka za sprehod do bližnjih zanimivosti. Pravljični zemljevid nam razkrije, da je potrebno poiskati štiri pravljična bitja: Vilo Orhidejo, Vilo Rusalko,  Škrata Blagodejnika in Žabca Jezernika. Ko jih najdete, se z njimi fotografirajte v dokaz, da ste jih obiskali. Če vam uspe poiskati vsa štiri pravljična bitja, prejmete ob povratku na info točki nagrado.

Pravljični zemljevid

Od info točke naprej sledi lepo označena gozdna pot, ki vas pripelje do manjše jase, kjer se nahajo tudi prve energijske točke, po katerih je Bukovniško jezero postalo prepoznavno. Od tukaj se lahko odločite za levo pot in prečkate most, ki vas bo vodil do Vidovega izvira in do pravljičnega lika škrata Blagodejnika. Lahko pa se odločite za desno pot, ki vas bo vodila do samega jezera in preostalih pravljičnih bitij. Mi smo se odločili za desno in opravili krožno pot.

Park naravnih energij, kjer se nahaja prvih šest energijskih točk in v ozadju Vidov most, ki vodi do cerkvice Svetega Vida in Vidovega izvira.

Na prvi točki zraven jezera, ob otroških igralih in ob vrtljivi tabli, ki se uporablja kot sestavljanka, se nahaja Vila Orhideja. Vila skrbi za rastline okoli jezera, predvsem pa pazi na tiste najbolj ogrožene. Ime je dobila po divji orhideji, ki prav tako raste ob jezeru, imenovani purpurna močvirnica. Na tej točki so postavljene tudi lesene klopi in interaktivna tabla, na kateri lahko prisluhnete (v več jezikih) zgodbi jezera in o naravi, ki ga obdaja.

V ozadju spodnje fotografije lahko vidite cesto, po kateri se lahko sprehodite do jezera, v kolikor ste z otroškim vozičkom (kar smo mi naredili). Pot vas bo vodila do bližnje Ribiške koče. Če ste brez vozička, pa se lahko do jezera povzpnete kar po stopnicah, ki so ob teh igralih.

Če se lotite stopnic, vas na vrhu čaka pogled na Bukovniško jezero in na Ribiško kočo.

Tale žabji lepotec je Žabec Jezernik, ki ga najdete ob Ribiški koči. Skupaj z ribiči skrbi za živali v vodi, ki jih ni malo. Bukovniško jezero je najbolj znano po krapih in smučih, pa tudi po ščukah in somih. Ribiška družina je druga največja v Sloveniji in kot lahko preberemo, dobro zapisana pri naših predsednikih. Žabec pa simbolizira tudi vse dvoživke, ki so si za svoj življenjski prostor izbrale Bukovniško jezero. Najbolj so aktivne od začetka marca do srede aprila, ko se iz gozda odpravijo svatovat k jezeru. Če boste obiskali jezero v tem obdobju, previdnost z avtomobilom na cesti ni odveč.

Žabec Jezernik

 

 

Na nasprotni strani od Ribiške koče stoji  most, ki so ga domačini poimenovali Most ljubezni. Most so prostovoljno postavili študentje v okviru Študentske delovne brigade, po uničujočih poplavah leta 2014. Pri  udarniški akciji jim je most pomagal dokončat celo predsednik Pahor. Ob tem mostu se nahaja še eno pravljično bitje, Vila Rusalka, ki skrbni za dobro počutje ljudi. Več o njej si lahko prebere spodaj. 🙂

Ob prečkanju mostu vas čaka nekaj lesenih stopnic, ki vodijo proti Vidovem izviru. Ker smo bili z vozičkom, se je ta del poti za nas končal. Ati in tamali sta se vrnila na začetek, do parka energijski točk in se čez Vidov most sprehodila do cerkvice in izvira. S tamalo pa sva ubrali pot po stopnicah, nato pa levo, po kolovozu do lesenih smerokazov, ki so naju usmerili do zadnje točke pravljične poti.

Na tele smerokaze naletiš ne glede na to, s katere strani prideš, bodisi iz smeri Vidovega mostu ali iz smeri mostu Ljubezni. V obeh primerih te pot vodi do Vidovega izvira in bližnje kapelice Svetega Vida.
Idilična kapelica Svetega Vida, kjer se je poročil Vlado Kreslin.

Ob Vidovem izviru smo našli še zadnje pravljično bitje Škrata Blagodejnika, ki skrbi za Vidovo kapelico in Vidov izvir, ki naj bi imel čudežno zdravilno moč in zdravil oči. Veliko ljudi si prinese s sabo plastenko in jo napolni z vodo, midve pa sva vodo probale kar na licu mesta. 🙂 Območje okrog izvira je  polno energetskih točk, ki blagodejno vplivajo na zdravje in dobro počutje. Verjetno dobra energija vpliva tudi na živali, saj smo tam srečali tudi veveričke.

Na levi so stopnice, ki vodijo do izvira. Nad izvirom bedi Škrat Blagodejnik.

Z obiskom vseh štirih lepo izdelanih pravljičnih kipov ob jezeru si najmlajši prislužijo  nagrado v informacijski pisarni pri glavnem parkirišču. Mi smo si izbrali sestavljanko s podobo Vile Orhideje.

Zaslužena nagrada po opravljeni misiji.

Poti ob jezeru so lepo urejene, fotografiranje s pravljičnimi vilami in drugimi bitji pa predstavlja dodaten motiv za sprehod tudi za najmlajše. V bližini se nahaja tudi lepo urejen pustolovski park za malo starejše otroke, v bližnjem lokalu pa se lahko okrepčaš in kaj popiješ. Bukovniško jezero je zagotovo prijetna izletniška točka na katero se bomo ob priložnosti zagotovo še vrnili.

Blizu jezera se splača zaviti še do parka orhidej Ocean Orchids, si ogledali gojenje orhidej, kakšno tudi kupiti, predvsem pa videti njihov park s tropskimi rastlinami. Več o tropskem vrtu si lahko preberete TUKAJ.

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Pomurska, Dobrovnik

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: delno. Ob jezeru poteka lepo urejena pot, ki vodi od Ribiške koče do Mostu ljubezni. Ob tem mostu se je možno povzpeti po stopnicah, ki vodijo naprej do Vidovega izvira, vendar niso primerne za voziček. V tem primeru svetujemo pot, ki vodi do izvira preko Vidovega mosta (blizu glavnega parkirišča). V kolikor imate bolj “terenski” voziček, kratek vzpon po gozdni poti ne bi smel biti težaven. V nasprotnem primeru opravite pot raje z nosilko.

Parkirišče: ob jezeru je dvoje parkirišč. Za parkirišče tik ob jezeru potrebujete posebno dovolilnico. Parkirišče, malce stran od jezera pa je veliko, lepo urejeno in primerno tudi za avtodome. Od tukaj je do jezera slabih 5 minut hoje.

Čas trajanja: S postankom ob igralih celotna pot traja dobro uro.

Naravne znamenitosti: obrežna vegetacija, razne ptice in dvoživke, redke rastline iz rdečega seznama ogroženih vrst,  izvir vode.

Kulturne znamenitosti: kapelica Svetega Vida (najbolj obiskana je na svetnikov dan 15. tega junija).

Dodaten nasvet: Ob Bukovniškem jezeru poteka gozdna učna pot, dolga približno 1700 metrov.  Občina Dobrovnik ponuja poleg parka orhidej še nekaj dodatnih zanimivosti, med drugim ampelografski vrt, jezerce, na katerem raste ogrožen vodni orešek in pa nekoliko nenavadno učno pot “Sonce in planeti”, ki se nahaja v vasi Strehovci – ta bo zagotovo na našem seznamu ob naslednjem obisku Prekmurja 🙂

Naravopotniki beremo:

V knjigi Pravljične poti Slovenije avtorice Irene Cerar si lahko preberete kratko zgodbo o lepih, dolgolasih dekletih, ki so jih domačini imenovali vile Rusalke. Njihovi lasje so bili zelene barve in rade so ljudem pomagale, predvsem če so ljudje bili prijazni do živali in za te lepo skrbeli. In če Rusalke dobe kakega mladeniča v svojo vodno domovino, ostane ta večno mlad. Le norčevati se ni dobro iz njih, saj te lahko do smrti ščegetajo. 🙂 To in še več o Bukovniškem jezeru lahko izveš v knjigi, ki jo je izdala založba Sidarta.

 

 

 

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja