V MESTU

Radenci in živalski vrt SikaluZOO

Na poti v Prekmurje smo se Naravopotniki ustavili v Radencih. Kraj znan po zdraviliškem turizmu z bogato tradicijo in po mineralni vodi Radenski je primeren za obisk tudi če vas ne zanimajo samo terme in kopanje.

Prav na tem mestu so leta 1869 iz neder zemlje prestregli v steklenico radensko slatino.

Mi smo oblačen jesenski dan izkoristili za sprehod in igro v Zdraviliškem parku Radenci. Starša se obiska parka spomniva še iz otroštva (ah, kje so že tista zlata 80.deseta, ko je življenje bilo kot na razglednicah), park pa je priljubljena točka za sprehajalce že iz konca 19. stoletja.

Začetki zdraviliškega turizma Radencev namreč segajo v daljno leto 1833, ko je takrat še študent, dr. Karl Henn izvedel za radenske vrelce mineralne vode. Po diplomi se je vrnil v Radence, odkupil zemljišče, našel glavno žilo vrelca mineralne vode in začel s prodajo radenske slatine. Zaradi velikega zanimanja so leta 1882 odpri pokrito kopališče in zasadili park z številnimi domačimi in eksotičnimi drevesi. Ne dolgo za tem je svet spoznal zdravilne učinke mineralne vode in vsi od dunajskega dvora, Vatikana pa do maršala Tita so jo z veseljem pili in v Radencih tudi počitnikovali.

Na sprehodu po parku

Park je urejen v prostorsko krajinskem slogu in spominja na pokrajino v malem. Videti je mogoče gozd, travnike, bivalne dvore, neogotsko cerkvico, restavracijo, sončni park, vodno fontano Tri gracije (simbolično prikazujejo tri najpomembnejše vrelce radenske mineralne vode) in paviljon z znamenitimi tremi srci.

V parku uspeva veliko različnih drevesnih in grmovnih vrst.
V parku je poskrbljeno tudi za najmlajše.

V zdraviliškem parku je polno prijetnih in slikovitih poti pod mogočnimi drevesi, kjer se pogosto igrajo veverice. Z malo sreče jih lahko vidite med igro, v kolikor imate s seboj kakšen priboljšek, pa se vam bomo verjetno pogumno približale in vam ga izmaknile. Mi žal te sreče nismo imeli, saj smo v parku videli zgolj eno veveričko in še ta je hitro pobegnila med krošnje dreves. Glede na to, da je jesenski čas in v tem so veverice zaradi priprave na zimo najbolj aktivne, smo pričakovali, da jih bomo videli več.

Smo se pa zato veveric nagledali, dotikali in jih celo zajahali na igralih v središču parka, ki so bila opremljena v tem slogu. 😊

Gugajoče veverice
Minigolf igrišče je tamala izkoristila za svoj poligon in pokazala, kako se ponavadi veverice gibajo v parku – gor, dol in vse naokrog. 🙂

V Radencih je bojda kar 250 sončnih dni na leto, zato je zdravilišče bioklimatsko in kot nalašč za “napolnitev baterij”. Mi smo žal naleteli na enega tistih dni, ko se sonce skrije med oblake. Kljub temu so jesenske barve tudi v Radencih pričarale lepo kuliso, zaradi česar je bila naša sprehajalna pot še prijetnejša.

V parku so na voljo številne klopi za posedanje v senci.

Žal so nekateri deli zdraviliškega parka videli že boljše čase, namreč ob samem parku je kar nekaj hiš, ki so na pol podrte ali pa v slabem stanju, zapuščene, a teh ne želimo izpostavljati.  Naši 4-letnici je bilo prav to na nek način zanimivo, seveda pa je najbolj uživala na igralih, med iskanjem jesenskega listja in tekanjem po stranpoteh. Upajmo, da bo prišel čas, ko se bo dotrajana infrastruktura dokončno uredila, da bodo tudi naši otroci imeli tako lepe spomine na park, kot sva jih imela midva.

V živalskem vrtu

Pri Radencih je prav tako vreden ogleda domači živalski vrt SikaluZOO, ki se nahaja le nekaj minut vožnje stran od središča mesta in Zdraviliškega parka, natančneje v naselju Boračeva. Živalski vrt je majhen, a zelo lepo urejen in opremljen s kvalitetnimi informativnimi tablami o živalih, domiselnimi smerokazi in številnimi zanimivimi kotički za opazovanje živali, igro in počitek ter malico.

Živalski vrt ni prevelik in je lepo urejen, po njem se pa orientiramo s pomočjo zelenih smerokazov.
Kapibare si delijo ribnik z racami.

Perjad je spuščena in se potika po celotnem živalskem vrtu. Včasih te kot nindže zasledujejo, včasih brezglavo bežijo od tebe stran ali pa te celo precej glasno nakokodajsajo. Nedvomno so pravi hit živalskega vrta, saj jih glede na videno otroci obožujejo. 🙂

Pegatke in pura
Tale želva velikanka ima pa kar svoj teren za sprehode.

Takole pa dvogrba mami kamela in njen otročiček prideta pozdravit atija in človeškega mladička.

Če bi znali komunicirati med seboj, bi pogovor verjetno potekal v stilu “a vaše dete tudi spi ponoči”?

Živalski vrt nas je najbolj navdušil s svojo urejenostjo, pa tudi s svojimi igrali, ki so res sodobna in atraktivna, poleg tega pa se v okolici kot že rečeno prosto sprehajajo še pavi, kokoške in petelinčki, tako da je za otroke res zabavno.

Po živalskem vrtu se otroci lahko zapeljejo tudi z majhnimi safari avtomobilčki, tale traktorček desno pa je bil na voljo kar pri osrednjih igralih. Igral s tobogani je kar nekaj, a ne pozabite prej preverit, da niso mokri in s kako lužico na dnu. Naša tamala se je najprej spustila in šele nato pogledala, ko je rita bila že vsa premočena. Še dobro da smo imeli dodaten par hlač pri sebi 🙂

Na tej fotografiji sicer ni razvidno, a na največjih igralih so odlični leseni poligoni, stolp z opazovalnico, viseči mostovi in velike mrežaste gugalnice, primerni tudi za nekoliko starejše otroke.

Če povzamemo, božali smo kamele in opazovali lame, kapibare, rakune, opice makake, nosate medvede, velikanske želve ter številne ptice in druge živali, nato pa se po nekaj urah v Radencih zadovoljni odpravili na naš dom naslednjih nekaj dni turistično kmetijo Ferencovi.

INFOTOČKA

Regija, občina, kraj: Pomurska, Radenci (Zdraviliški park), naselje Boračeva (SikaluZOO)

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: brez problema. Tako Zdraviliški park Radenci kot tudi živalski vrt SikaluZOO imata sprehajalne poti po ravnem in klopi za postanek in počitek. V živalskem vrtu imajo tudi nekaj mest, kjer lahko v senci malicate.

Parkirišče: V Zdraviliški park smo vstopili iz parkirišča izpred Zdravilišča Radenci (blizu Slatinskega doma). SikaluZOO ima svojo urejeno parkirišče.

Naravne znamenitosti: vrelec mineralne vode radenske slatine.

Kulturne znamenitosti: zgodovinske stavbe zdraviliškega kompleksa, ki predstavljajo zdraviliški turizem iz obdobja konca 19. stoletja.

Dodaten nasvet: V Radencih junija vsako leto poteka družinski turistični festival Mačje mesto, namenjen otrokom in družinam. Festival je nastal po literarni uspešnici Maček Muri častnega občana Kajetana Koviča. Morda boste poleg mačk na festivalu zagledali tudi veveričko Muki (o njen več spodaj) ali pa palčka Radina. Ste vedeli, da je Radenska imela pred uporabo znamenitih treh src na embalaži podobo palčka? Domačini so namreč verjeli, da je hrup, ki prihaja iz vrelcev, delo pridnih palčkov, ki s kopanjem rovov utirajo pot zdravilni vodi. Nekateri se s tem ne bi strinjali, saj po njihovem hrup iz vrelcev prihaja od čarovnic, ki kuhajo v kotlu točo…

Naravopotniki beremo:

Pred obiskom Radencev si lahko v knjižnici sposodite ali v Zdravilišču Radenci pridobite knjigo Veverička Muki najde svoj dom priznanega otroškega in mladinskega pisatelja Žiga X. Gombača. Slikanica pripoveduje zgodbo o veverički Muki, ki ji ravno na njen rojstni dan podrejo ljubi dom in se mora na vrat na nos podati v iskanje novega. Na poti se srečuje z raznimi ovirami in sreča majhno rečico, ki svoje moči razdaja v številne naravne vrelce, da bi pomagala zdraviti človeška srca. Rečica prijazno pomaga veverički Muki najti nov dom ravno tam, kjer se “zdi, kot da vse dni v letu sije toplo sonce, zato so ljudje bolj prijazni”. Simpatično slikanico je izdala založba Simbol.

Za starejše mulce in njihove starše pa priporočamo ogled kratkega filma “Zgodba o Radenski”, v kateri na zelo zanimiv način predstavijo začetke Radencev kot zdraviliškega kraja in vzpona Radenske blagovne znamke. V filmčku boste videli igrane prizore protagonista dr. Henna, arhivske posnetke iz nekih drugih, nostalgičnih časov (res je za pogledat :)) in celo izvedeli, da pitje klasična Radenske “dokazano zmanjšuje telesno težo in spodbuja rast mišične mase”. Kaaaaaj? Zdaj vem, kako se bom lotila izgube dodatnih kil po božično-novoletnih praznikih 🙂  Film si lahko ogledate TUKAJ.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja