IZLETI V NARAVO

Ribnik Želodnik

V času, ko smo bili zaradi koronavirusa omejeni na lastne občine, smo odkrivali nekatere manj znane lokacije v občini Domžale in še posebej všeč nam je bil ribnik Želodnik pri kraju z istim imenom v bližini Doba pri Domžalah.

Ob ribniku se radi zbirajo ribiči, saj je Želodnik ribolovni revir, bogat z amurji in krapi.

Prvi obisk Želodnika  je bil za na prijetno presenečenje, saj lepa okolica ponuja številna mesta, kjer smo lahko posedeli ob vodi in uživali v razgledu.

Urejena pot vodi okrog ribnika le delno, v določenem predelu preide v gozd, ki pa je žal težko prehoden z otroškim vozičkom.
Prijetna okolica je bila nalašč za zganjanje norčij. 🙂
V lepi okolici je veliko sence, kar je dobrodošlo predvem v poletnih mesecih.
Ob ribniku so postavljene lesene klopce za počitek in občudovanje mirne okolice.
Na desnem bregu ribnika se pot oddalji od le-tega in preide v travnik. Tukaj smo tudi nepričakovano videli srne, ki so nam prekrižale pot, potem pa odhitele nazaj v zavetje gozda.

V okolici so tudi druge zanimive poti in več lovskih opazovalnic, na katere smo se povzpeli in opazovali travnike in obrobje gozdov. Poleg številnih ptic smo enkrat opazili tudi skupino srn, kar je še posebej navdušilo našo mlado naravopotnico.

Čas za sproščanje. Medtem ko je naš najmlajši član dremal v vozičku, sta ati in tamala splezala na eno od opazovalnic, mami pa je  uživala v prijetni okolici. 🙂

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Osrednjeslovenska, občina Domžale, kraj Želodnik.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: do ribnika lahko dostopate z otroškim vozičkom brez težav. Sprehod okrog celotnega ribnika pa z vozičkom žal ni izvedljiv.

Parkirišče: Dostop do ribnika Želodnik je iz smeri Dob proti Prevojam. V kraju Želodnik (pri Rolteku) zavijete levo na asfaltno cesto. Po zaključku asfaltne ceste (ca. 200 m makadamske gozdne poti) zavijete ponovno levo in se pripeljete do ribnika. Na tem mestu je manjše parkirišče za obiskovalce.

Čas trajanja: kolikor si ga vzamete. Možen je sprehod okrog ribnika, ki vam bo vzel slabe pol ure časa. Lotite se lahko tudi makadamske gozdne poti, ki pelje stran od ribnika in proti Antonovčevem britofu. Kadar mi obiščemo ribnik, si ponavadi vzamemo okoli dve uri časa.

Naravne znamenitosti: življenjski prostor ribnika, v katerem živijo amurji, krapi, smuči, ščuke.

Dodaten nasvet: v sosednji vasici Češenik se nahaja dvorec Češenik.

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja