GRAJSKI POTEP

Skriti zakladi Turniške graščine

Ptuj je znan po svoji čudoviti mestni veduti ob reki Dravi in mogočnem gradu, ki se vzpenja nad srednjeveškim jedrom. V senci ptujskega gradu, na desnem bregu Drave, pa se nahaja še en grad, ki ga ne pozna veliko ljudi. Kar nekako odrinjen in pozabljen kljubuje času in vremenskim pojavom, ki so ga dodobra zaznamovali. Pa vendar stoji in s svojo romantično pojavo in skrivnostno okolico vabi radovedneže, kot smo mi. Če ste na izletu z dojenčkom, vas čaka lepa sprehajalna pot za vozičkanje in če so ob vas mlajši otroci, lahko z njimi raziščete nekatere naravne posebnosti v bližini. Spoznajte graščino Turnišče.

Graščina je bila prvič omenjena 1441 kot Tuernes. Prvotna stolpasta pristava je menjala veliko lastnikov, grofje Turni/Thurni (po katerih se je obdržalo ime Turnišče) pa so jo 1687-94 preoblikovali v graščino. Izgledala je naravnost veličastno. Res škoda, da te kupolaste podobe ni ohranila do danes, ker bi bila prava paša za oči, o čemer se lahko prepričate tukaj.

 

V 19. stoletju so Turnišče spremenili v grad, kupole so izginile in stavba je dobila obliko črke H. Zadnje podobe gradu iz začetka 20. stoletja si lahko ogledate tukaj. Po vojni, ki je seveda zahtevala svoj davek, je grad zadnjim lastnikom zaplenjen in preoblikovan v šolo z internatom. V 80-tih je grad pokosil še požar in zapečatil njegovo usodo.

Graščina Turnišče je zaradi dotrajanosti in nevarnosti danes za javnost zaprta, je pa možen sprehod po čudovitem grajskem parku, ki skriva še dodatna presenečenja. Najraje se po parku sprehajamo spomladi, ko vzcveti na stotine zvončkov, ki pričarajo res čarobno kuliso z graščino v ozadju. Pot so nedolgo nazaj tudi uredili in dodali nekaj lesenih klopi, zato lahko med sprehodom tudi posedete in prisluhnete ptičjemu petju.

V grajskem parku smo lahko priča čudoviti beli preprogi zvončkov, ki cvetijo na celotnem območju. Grajski park ima poteze angleškega parka in v njem so dobile prednost domače vrste dreves: bukev, gaber, jesen in lipa.

Sprehod z vozičkom bo blagodejen, v kolikor pa obiščete posest z majhnimi otroki, jim lahko razkrijete še bližnjo zanimivost, ki se skriva med drevjem. Na tem območju se nahaja namreč turniški ribnik in povirje turniške Studenčnice. Gozdna stezica vas bo vodila ne samo do ribnika, temveč tudi do številnih drobnih izvirov Studenčnice, ponekod zeleno obarvane zaradi obvodnega rastja, ki jo prerašča. Med podrastjem se skriva tudi leseni mostiček in jasa s črnimi jelšami.

Tudi gozdne stezice, ki vodijo k skrivnemu turniškemu ribniku so porasle z zvončki.
Romantičen pogled na skriti turniški ribnik. V začetku 20 stoletja, ko so na graščini še domovali zadnji lastniki, so okrog ribnika speljali pot in se po ribniku vozili s čolnom. Danes je ribnik žal popolnoma zamuljen in zaraščen.
Turniški grad stoji na robi prve dravske terase, ki je nastala nad aluvialno obdravsko ravnino. Izpod te terase izvira v številnih drobnih izvirih turniška Studenčnica. Ti izviri so svojevrstna hidrografska posebnost Dravskega polja, saj tukaj prihaja na dan talnica.

Ob zaključku sprehoda se lahko vstavite še na otroškem igrišču, ki stoji na začetku poti. Na klopeh lahko še malo posedite ali pa si vzamete čtivo iz lesene hišice oziroma mini knjižnice s podobo Sovice Oke. Zraven igral je tudi manjša kmetija s kokošnjakom.

V kolikor bi želeli sprehod še nekoliko podaljšati, lahko uberete pot mimo bivše žitnice, ki vodi ob majhnem klancu navzdol. Na tej poti vas bo pričakalo mokrišče, tolmunčki in manjše brzice Turniške Studenčnice.

Izvirki Studenčnice so tako številni, da je takoj na začetku širina Studenčnice že preko 2 metra.

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Podravska, Mestna občina Ptuj, kraj Breg-Ptuj.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: brez problema. Sprehajalna pot okrog graščine in po grajskem parku poteka po ravnem, po urejeni makadamski poti. Del poti je tudi travnat, a se da z vozičkom prepeljat brez težav. Pozorni bodite na zidano ograjo na skrajnem koncu grajskega parka, ki ločuje park od ceste, ki je kar prometna. Manjši otroci naj na tem delu ne skačejo skozi odprtine na zidu, saj bi takoj pristali na cestišču. Pot do turniškega ribnika poteka po gozdni stezici, ki je prepletena s koreninami, zato bi za ta del potrebovali nosilko, če si ga želite ogledati z dojenčkom.

Parkirišče: Do graščine se pripeljete iz smeri Ptuja proti Dražencem po Zagrebški cesti. Cesta vodi pod železniški most in pelje mimo obrata Perutnine Ptuj. Če cesti sledite ravno naprej, boste čez nekaj sto metrov kmalu na levi zagledali rdeči opečnati zid. Ta zid je ob zadnjem delu grajskega parka, zato peljete ob tem (na križišču za Videm zavijete levo), dokler ne boste zagledali table, ki označuje šolsko posest. Tukaj zavijete levo in zapeljete nekaj metrov naprej, dokler ne boste na desni zagledali asfaltiranega parkirišča, ob katerem stoji tabla za vstop na območje graščine.

Čas trajanja: Za sprehod po grajski posesti, raziskovanje ribnika in okolice Studenčnice ter postanek na otroških igralih smo potrebovali slabi dve uri.

Naravne znamenitosti: Povirje turniške Studenčnice in mokrišče, turniški ribnik.

Kulturne znamenitosti:  graščina Turnišče s pripadajočim grajskim parkom v angleško krajinskem slogu.

Dodaten nasvet: V bližini graščine se nahaja konjušnica ter kmečki in zeliščni vrt, s katerim upravlja Biotehniška šola Ptuj. V kolikor se boste mudili na turniškem posestvu v toplejšem obdobju, boste lahko opazovali poleg konjev tudi domače živali. Okrog kompleksa graščine poteka učna pot Po poti pegaste sove, za katero prav tako skrbijo učenci omenjene šole.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.