IZLETI V NARAVO

Sotinski breg in mineralni vrelec Nuskova

Vreme je bilo jasno in obetali so se zanimivi razgledi, zato smo enega izmed popoldnevov v Prekmurju izkoristili za obisk Sotinskega brega, najvišjega vrha na Goričkem in s tem v Prekmurju.

 

Na Prekmurskem Triglavu

Sotinski breg meri 418m nadmorske višine, domačini pa mu pravijo tudi Kugla.  Nahaja se v občini Rogašovci, blizu avstrijsko-slovenske meje. Dostopen je z več strani, mi smo v kraju Sotina sledili tablam in parkirali nekje na pol poti, nato pa pot nadaljevali peš. Vzpon ni težek in je primeren tudi za manjše otroke. Na vrhu se nahaja velika informativna tabla z zemljevidom občine in 14 metrov visok, lesen stolp z zvonom želja, na katerega smo se seveda povzpeli in pozvonili. S stolpa je razgled na okoliške kraje, Goričko in tudi Avstrijo zelo lep.

Spraševali smo se, zakaj se grič imenuje Kugla. Mislili smo, da je morda kako povezano z vulkanskima skalama, ki stojita zraven stolpa. Ali pa morda s kakšno zanimivo legendo, a smo iz lokalnih medijev naknadno izvedeli, da ime izvira iz nemške besede “der Hügel oziroma narečno Kogel, kar v nemškem jeziku pomeni grič”. Griču brez imena so tako v času rajnke Jugoslavije nadeli ime Sotinski breg, ki se je obdržalo do danes.

 

Lep razgledni stolp ima na vrhu zvonec želja, zato ga izkoristite in si kaj lepega zaželite. 🙂 In ne pozabite z vašimi najmlajšimi poiskati žig, ki se nahaja ob vznožju stopnic,  za spomin in za nagrado.
Pogled na slovensko stran

Na poti proti razglednemu stolpu smo naleteli na tole res impresivno zbirko retro smučk, ki jo je nekdo uporabil za ograjo. Ob toliko na enem mestu zbranih Elank iz vaše in naše mladosti  ne moreš, da ne bi postal nostalgičen in se spomnil tistih dobrih starih časov, šuškavih kombinezonov in masivnih pancarjev 🙂

Časovna kapsula na Sotinskem bregu – sprehod ob ograji je kot sprehod čez zgodovino razvoja Elanovih smuči.

 

Ob mineralnem vrelcu

Slikovita in razgibana pot nazaj do naše kmetije pri Ferencovih nas je vodila skozi kraj Nuskova, kjer se blizu ceste nahaja vrelec naravne mineralne vode rdečkaste barve. Lokacija je dobro označena s tablami, blizu  je možno parkiranje in od parkirišča je le kratek sprehod do vrbovega drevoreda in samega vrelca. Domačini so si predstavitev vrelca zamislili kot “doživetje ob opazovanju bruhanja vode iz globine, izločanja železovega oksida, odlaganje mineralnih snovi na podstavek kamna in kot možnost osvežitve na klopeh ob vrelcu”.

Vrelec so odkrili v 60-ih, ko so poskušali najti geotermalno vodo, a so namesto te naleteli na naravno mineralno vodo. Območje so leta 2008 preuredili, vrtino pa obnovili. Pot, ki vodi do vrelca, pelje mimo starih glavatih vrb, ki so večinoma že votle, a kljub temu zelenijo, tako od znotraj kot tudi iz vrha. Vsekakor so zanimive za majhne otroke, ki se lahko v deblih tudi skrijejo. 🙂

Že sam potoček na desni strani, mimo katerega smo hodili, je nakazoval, da nas na cilju čaka nekaj zanimivega, saj je bil obarvan rdečkasto.

Rdeča barva potočka, ki se vije ob poti do vrelca, je tudi barva, ki označuje logotip trideželnega krajinskega parka Goričko -Raab – Örség.

Nato smo prispeli do samega vrelca, ki je glasno bruhal in tukaj je voda imela značilen žvepleno-železen vonj in zelo specifičen močen okus. Zanimivo za videti in poizkusiti, bi pa to vodo (vsaj po našem mnenju), kljub temu da je zdrava, človek težko redno pil.

Voda, ki prihaja iz vrelca je sicer brezbarvna, podloga okrog vrelca pa nam da vedeti, da so v njej raztopljene železove raztopine, ki v stiku z zrakom okolico obarvajo rdeče.
Domačini so lepo uredili okolico, postavili informativno tablo in slamnato hiško, ki je kot nalašč za počitek in degustacijo Nuskove slatine.

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Pomurska, občina Rogašovci, naselje Sotina (Sotinski breg), naselje Nuskova (vrelec mineralne vode).

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: možen. Do vrha Sotinskega brega se da pripeljati z avtomobilom ali se sprehoditi. Pot je asfaltirana in dolga približno 2 kilometra. Za razgedni stolp je potrebna nosilka. V Nuskovi je pot lepo označena in poteka po ravnem.

Parkirišče: Avtomobil je možno parkirati tako ob vznožju Sotinskega brega kot tudi na vrhu.  Parkirišče za mineralni vrelec je ob cesti, zraven table za ogled. Od parkirišča do samega vrelca je nekaj minut hoje.

Čas trajanja: Za vzpon na Sotinski breg smo potrebovali približno pol ure od parkiranega avtomobila. Ker je bilo na vrhu kar mrzlo, se nismo preveč časa zadrževali. Za ogled izvira Nuskova smo si vzeli cca 20 minut časa.

Naravne znamenitosti: slatinski mineralni vrelec

Kulturne znamenitosti: razgledni stolp

Dodaten nasvet: Do Sotinskega brega in lesenega stolpa vodi tudi turistično geološka učna pot s 365 stopnicami. Če vas zanima lokalna kulinarika in bi si za dom želeli kakšen spominek, pa vam priporočamo obisk oljarne Dajč blizu Sotinskega brega, ki je znana predvsem po bučnih oljih.

 

Naravopotniki beremo:

Na mineralni vrelec v Nuskovi smo naleteli ob prebiranje knjige Skriti biseri Slovenije založbe Mladinska knjiga. Knjiga se od ostalih turističnih vodnikov razlikuje po tem,  da predstavlja 60 alternativnih izletniških lokacij, ki so manj obljudene oziroma poznane. Med drugim nam je dala idejo tudi za obisk Stavešinskih slepic. Priporočamo.

 

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja