IZLETI V NARAVO

Sračja dolina v Črnučah

Na obrobju Ljubljane v Črnučah se nahaja prav poseben kraj z nenavadnim imenom – Sračja Dolina. Do te skrivne doline vodi zelo prijetna sprehajalna pot, atraktivna predvsem za majhne otroke, zato jo tudi mi zelo radi večkrat obiščemo.

Avto običajno pustimo pri baru Panda (Cesta v Pečale 61) in se podamo po lepo urejeni široki gozdni poti ob potoku Črnušnica.

Pot je večinoma položna in velik del poteka v senci, ob njej najprej pridemo do kmetije, kjer imajo konje, koze in vietnamskega prašička.

Po kakšnih 20min hoje se gozdni del poti konča in pred nami se razpre pogled na travnato čistino, na kateri stojita dve veliki ogradi. Na levi je velika čreda srnic in srnjakov vseh velikosti in starosti, na desni, nekoliko v breg pa še skupina jelenov in košut. Otroci tukaj seveda zelo uživajo v opazovanju in hranjenju živali s travo, ki jo predvsem srnice navdušeno sprejemajo čez ograjo.  Nekateri obiskovalci prinesejo tudi korenje ali jabolka, ki gredo živalim v slast.

Pot po navadi nadaljujemo naprej proti naslednjemu sklopu gozdnega rastja, in uživamo v naravi, ter se po kakšnih 20min obrnemo. Naš sprehod bi lahko lahko nadaljevali še naprej v hrib do Rašice, kjer se nahaja razgledni stolp, a smo si ta izlet pustili za kak drug dan.

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Osrednjeslovenska, občina Ljubljana, četrt Črnuče.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: na voljo. Celotna pot je primerna za sprehod z vozičkom. Tudi mi smo se tja podali z otroškim vozičkom.

Parkirišče: avto je mogoče parkirati ob baru Panda.

Čas trajanja: zelo različno. Če se odločite samo za obisk ograd z divjadjo, vam pot v eno smer ne bo vzela več kot 20 minut časa.

Naravne znamenitosti: potok Črnušnica, močvirni gozd črne jelše, mokrotni travniki, srnjad in jelenjad. Sračja dolina je predvidena za vključitev v načrtovani krajinski park Rašica Dobeno.

Dodaten nasvet:  izlet lahko podaljšate z obiskom razglednega stolpa na Rašici.