IZLETI V NARAVO

Topli izvir Straža

Oblačna januarska sobota na prvi pogled ni bila najbolj vabljiva za izlet, a smo Naravopotniki izbrali krajšo destinacijo v bližini Ljubljane in preživeli nekaj prijetnih uric na zraku.

Straža je izvir tople vode, ki ima med 17 in 23 stopinj Celzija in je posebnost Ljubljanske kotline. Nahaja se v bližini Šmarne gore in Grmade, v kraju Spodnje Pirniče. Vaščanke so ga v preteklosti uporabljale za pranje perila, danes pa ga domačini predvsem izkoriščajo za osvežitev in kopanje v poletnih mesecih. Zaradi posebne okoliške vegetacije in pa (domnevne) kakovosti vode ima izvir status naravne vrednote državnega pomena.

V tem bazenu poleti radi čofotajo tudi otroci. Kar je pa nas še najbolj presenetilo je to, da so v njem ribe, ki jih ni bilo tako malo.

Voda na otip sicer ne deluje pretirano toplo, a njena sobna temperatura je za izvir nenavadna in številni domačini iz okolice si jo radi napolnijo v steklenice za pitje.

Je topla, ni topla? Takoj je bilo potrebno preveriti 🙂
Izvirska voda odteka v korito. Tukaj si je mogoče natočiti vodo v steklenico in jo poizkusiti.

Uživali smo ob raziskovanju okolice in sprehajanju ob bazenčku, pomalicali, nato pa se po drugi strani povzpeli nazaj v vas in med hišami kmalu zagledali vaško cerkev, ki je bila naša izhodišča točka. Sledili smo cesti in po skupno dobri uri sproščene hoje po krožni poti prispeli nazaj do našega avtomobila. Bil je prijeten kratek izlet, še posebej primeren za našega dojenčka v vozičku.

 

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Osrednjeslovenska, občina Medvode, kraj Spodnje Pirniče.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: dostop do izvira je brez posebnosti in je primeren tudi za vozičke. Pot je krožna z izhodiščem in ciljem na isti lokaciji ob parkirišču. Pot do izvira na začetku poteka med hišami in po klancu navzdol, nato pa preide v ravnino vse do samega izvira, kjer je tudi manjši bazenček z zajetjem vode in nekaj klopi za počitek.

Parkirišče: najbolj primerno parkirišče je ob cerkvi sv. Križa v Spodnjih Pirničah. Do te se pride tako, da se najprej iz Ljubljane pripeljete do Šmarne gore, nato pa ob prečkanju Save zavijete na levo proti Smledniku in Pirničam. Z glavne ceste nato čisto pri Grmadi zavijete levo v Spodnje Pirniče in kaj kmalu boste zagledali zvonik cerkvice. Tukaj lahko pustite svoj avto. Od parkirišča malo naprej je gasilski dom in v bližini tega je križišče, pri katerem z glavne ceste zavijete levo, nato pa med hišami sledite klancu navzdol do zadnje hiše in do poti, ki je najprej asfaltirana, nato pa makadamska.

Čas trajanja: za krožno pot smo si vzeli slabo uro časa.

Naravne znamenitosti: topli izvir vode

Dodaten nasvet: izlet lahko podaljšate z vzponom na bližnjo Grmado ali Šmarno goro.

 

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen.