Reka Kokra
IZLETI V NARAVO

Učna pot ob reki Kokri

Reka Kokra
Reka Kokra

Na lep jesenski dan, ko je po nekaj dneh dežja posijalo sonce, smo Naravopotniki odšli na Gorenjsko odkrivat učno pot ob reki Kokri. V kraju Visoko smo parkirali pri prostorih za piknik in odbojki za mivko v športnem parku Rapa.

Učna pot ob reki Kokri med Visokim in Hotemažami je namenjena predstavitvi naravnih lepot reke Kokre, geološke pestrosti njenih prodnikov ter posebnosti in dogodkov, ki so zaznamovali reko in prebivalce ob njej.

Kokra je sicer ena najdaljših slovenskih alpskih rek. Izvira pod Virnikovim Grintovcem v Karavankah in se izliva v Savi pri Kranju, kjer je izoblikovala koritasto sotesko oziroma kanjon, zavarovan kot naravni spomenik (in še čaka, da ga obiščemo).

 

Učna pot se predstavi

Od teniških igrišč desno smo začeli našo pot in kaj kmalu smo prišli do kamnite geološke piramide, ki je narejena iz rečnih kamnov in je bila naši 4-letnici zelo všeč.

Štiristranična geološka piramida prikazuje prodnike kokrških prodišč, ki izvirajo iz Kamniških Alp in Karavank. Njihova barvitost kaže na burno geološko preteklost, tako vsaka stranica piramide prikazuje prodnike iz določene vrste kamnin. Zahodna stranica na primer vključuje prodnike iz apnenca (ki je nastal iz odmrlih morskih organizmov), medtem ko vzhodna prikazuje prodnike, nastale med vulkanskim delovanjem, v tem primeru iz lave in vulkanskega pepela. Omenite vulkan in lavo, pa boste takoj pridobili pozornost vaših otrok 🙂

Območje ob piramidi naj bi bila tudi geomantična točka z zdravilno močjo. Če si utrujen ali nervozen, sprehod okoli nje bojda blagodejno pomaga.

Geološka piramida
Geološka piramida

Ob Kokri je zelo lepo urejena pot z ličnimi informativnimi tablami, ki predstavljajo zgodbo reke in lepim razgledom na Kamniško-Savinjske Alpe. Ob tablah so na voljo tudi klopi, kjer lahko posedite, si ogledate mala slapišča in naredite fotografije za spomin.

Reka Kokra se predstavi
Informativna tabla “Reka Kokra se predstavi”, v ozadju eno od slapišč.

Pot po desnem bregu je zelo prijetna, vodi mimo številnih brzic in slapov in pripelje do manjšega mosta za pešce, ki je že del sosednje vasi Hotemaže. Tam smo prečkali reko in se po drugi strani Kokre sprehodili nazaj.

Sprehajalna pot
Celotna pot je lepo urejena in poteka večinoma po ravnem.

 

Most čez Kokro pri Hotemožah
Most čez Kokro pri Hotemožah

Pot se vzpne višje in poteka skozi gozd, a je ves čas lepo urejena in je bila primerna tudi za naš voziček. V gozdu sledi tudi dodatno presenečenje za otroke, namreč ob poti je mogoče videti manjšo jamo oziroma zijalko, ki jo je bilo takoj potrebno raziskat.

Presenečenje za otroke ob gozdni poti
Presenečenje za otroke ob gozdni poti

 

Gozdna tla so ponekod porasla z mahom.
Gozdna tla so ponekod porasla z mahom.

Nabirali smo kostanj in se mimo čudovite gozdne jase, kjer smo videli tudi srne, spustili k reki nazaj nižje v Visokem. Tudi tam je učna pot označena in opremljena s tablami o reki in življenju ob njej. Prav tako se ob poti nahaja spomenik borcem 2. svetovne vojne, takoj ko smo prečkali most smo ga zagledali na desni.

Pod mostom na Visokem se struga reke nekoliko razširi.
Pod mostom na Visokem se struga reke nekoliko razširi.

 

Kamnito mlinsko kolo in spominsko obeležje padlim, narejeno iz kamnitega vhodnega portala nekdanjega Zormanovega mlina, v katerem je bil ustanovljen odbor OF za Visoko in kraj Luže.
Kamnito mlinsko kolo in spominsko obeležje padlim, narejeno iz kamnitega vhodnega portala nekdanjega Zormanovega mlina, v katerem je bil ustanovljen odbor OF za Visoko in kraj Luže.

 

Informativna tabla o flori in favni Kokre na poti proti izhodišču.
Informativna tabla o flori in favni Kokre na poti proti izhodišču.

Na  levo smo se nato ob bregu reke  vrnili nazaj do izhodišča, vmes pa še malo potelovadili na manjšem lepo urejenem zunanjem fitnesu. Nato smo se odpeljali v Hotemaže. Ura in pol hoje ter zabave na svežem zraku sta namreč naredila svoje, tako da smo naše lačne želodčke napolnili v tamkajšnji Kruhkeriji Gorjanc, restavraciji znani po domačih polnjenih kruhkih.

Kruhkarija Gorjanc ima lepo urejen vrt z vodnjakom, ki je čisto očaral našo tamalo, medtem ko smo čakali na kruhke.
Kruhkarija Gorjanc ima lepo urejen vrt z vodnjakom, ki je čisto očaral našo tamalo, medtem ko smo čakali na kruhke.

 

Zasluženo kosilo
Zasluženo kosilo

 

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Gorenjska regija, občina Šenčur, naselje Visoko

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: delen. Celotna pot ob desnem bregu Kokre je lepo urejena in poteka večinoma po ravnem. Makadamska pot se ob prehodu čez most pri Hotemažah spremeni v gozdno pot, ki se nekoliko povzdigne, zatem pa ponovno poteka položno. Ta del poti ni najbolj primeren za vozičke, mi smo svojega terenskega z nekaj dela le spravili čez. V primeru dežja lahko pričakujete v gozdu blato (kar se je nam pripetilo), sicer pa je pot primerna za vse letne čase. Po desnem bregu reke se da tudi kolesarit. Pot je krožna z izhodiščem in ciljem na isti lokaciji ob parkirišču.

Parkirišče: avtomobil lahko parkirate pri brunarici, ki je zraven Športnega parka Raka. Do tega se pride iz smeri Ljubljana proti Preddvoru, tako da se v Visokem zavije iz glavne ceste levo in spustite po hribu navzdol do športnih objektov. Ob parkirišču so tudi manjša igrala, kar je naša tamala s pridom izkoristila, ko je bilo potrebno previti našega najmlajšega člana.

Čas trajanja: Pot je dolga približno 1,2 kilometra, za kar smo mi porabili približno uro in pol. Vzeli smo si čas, v gozdu nabrali nekaj kostanja za kostanjevo juho, na poti proti izhodišču pa smo se ustavili še pri fitnes napravah, ki so za majhne otroke z veliko energije vedno zanimiva stvar.

Naravne znamenitosti: reka Kokra, geološka piramida, gozd

Kulturne znamenitosti: spomenik padlim iz 2. svetovne vojne, kamnito mlinsko kolo in spominsko obeležje

Dodatni nasvet: sprehajalna pot po desnem bregu Kokre se vije vse do vasi Tupalič, v kolikor bi želeli opraviti daljši sprehod. V tem primeru je celotna pot dolga približno 2 kilometra. Kruhkerija Gorjanc je odprta samo ob določenih dnevih in urah. V kolikor jih želite obiskati, preverite obratovalni čas. Če načrtujete celodnevni izlet, lahko po ogledu Učne poti zavijete še do jezera Črnava pri Preddvoru.

 

Naravopotniki beremo:

Ko se boste sprehajali z otroki ob Kokri, se ustavite pri razlagalni tabli “Reka Kokra se predstavi” in jim preberite njeno zgodbo, ki se začne takole:  »Ime mi je Kokra. Žal sem že pozabila, kdo me je prvi tako imenoval, ker je od tega že več kot tisoč let. Vem le to, da ime ni slovanskega izvora. Rojena sem na Jezerskem, kjer se stikata afriška in evrazijska litosferska plošča. Dolga sem 36 kilometrov in v Kranju se pridružim večji sestri Savi.«

Za starejše mulce predlagamo ogled izobraževalne oddaje RTV hiše “Slovenski vodni krog”, posvečene reki Kokri. Najdete jo na TEJ povezavi.

 

Pustite odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja