IZLETI V NARAVO

Učna pot Olševek

Na Gorenjskem, pri Hotemažah se nahaja kraj Olševek. Skozi vaško jedro Olševeka in bližnji gozd poteka zanimiva krožna učna pot, ki predstavlja pestro naravno in kulturno zgodovino njenih prebivalcev.

Naravopotniki smo zgodnjo pomlad, ko gibanje še ni bilo omejeno na občine, izkoristili za raziskovanje te poti. Parkirali smo kar pri izhodiščni tabli  pri cerkvi sv. Mihaela in nato sledili oznakam za pot.

Izhodišče učne poti Olševek.

Učno pot sestavlja 12 postaj z informativnimi tablami, ki so predstavljene na dveh ločenih lokacijah. Prvi del, kjer se nahajata četrta in peta točka učne poti, poteka po ravnem in je dostopen tudi z vozičkom. Ta del ni predolg in se vije v senci dreves. Sprehodili smo se mimo pisanega čebelnjaka, večjega travnika z lovsko opazovalnico (ki je bila najbolj zanimiva naši tamali) in pot zaključili pri peti točki učne poti, ki predstavlja pojave kraškega sveta.

Na poti smo bili sami in nismo srečali nikogar, kar je bilo v času virusa zelo dobrodošlo.

Najprej smo si ogledali jelšev gozd.

Območje gozda na fotografiji so domačini poimenovali “živa zemlja”, ker se je v preteklosti v razmočeno zemljo ugreznila domača vprežna živina, ki je ni bilo mogoče rešiti.

Drugi del poti se začne pri spominskem obeležju padlim v drugi svetovni vojni. Ta del vodi v gozd, se povzpne in poteka po ožjih gozdnih stezicah, zato smo za ogled preostanka učne poti uporabili nosilko.

Oznaka za učno pot je pripeta na večjem lesenem količku in izgleda takole. Še posebej v gozdu, kjer so količki praktično zliti z okolico, oznaka pa zaradi barve ne izstopa, je potrebna posebna pozornost, da ne skrenemo s poti.
Na točki, kjer učna pot zavije v gozd, stojijo tri table, ki ponujajo možnosti za alternativne vzpone. Odločate se lahko med tremi zgodovinsko zanimivimi griči: Straža, Apnišče in Kropivnjek.
Ker smo si za cilj zastavili obisk učne poti, se seveda nismo odločili za vzpon na enega od gričev, temveč smo sledili sami učni poti. Tudi ta je na začetku potekala navzgor.

Gozd Olševek je vključen v evropsko ekološko omrežje Natura 2000. Zanimiv je zlasti zato, ker tvori preplet kraškega sveta na vzpetinah z mokrotnimi grapami in dolinicami med njimi. In sprehod čez gozd res ni razočaral.

Ob poti smo bili priča res pestri kamninski sestavi.
Gričevje nad Olševekom je poznano po pestrem predelu gozdnih združb z bukvijo, rdečim borom, jelko, hrastom in gabrom. Severozahodno od Olševeka prevladuje podgorski bukov gozd.
Prebujanje pomladi.

Kaj kmalu se je pot zoožila in po ozki gozdni stezici smo se počasi začeli spuščati proti vznožju. Meni osebno je bil ta del poti najbolj zanimiv. Videli smo tudi veverice in prisluhnili žuborenju gozdnih potočkov, ki jih je pobočje prepolno.

Čudovita gozdna pot.
Voda ob vznožjih na mnogih mestih mezi iz tal, vijuga in se združuje v večje potoke. Ti so pomembni, saj nudijo življenjski prostor največjim kačjim pastirjem v Evropi, velikim studenčarjem.

Sprehod in raziskovanje narave in kulturne dediščine sta nam bila zelo všeč. Na koncu smo nekaj prijetnih minut preživeli tudi ob potoku Olševnica, ki se nahaja ob zaključku poti, kjer nas usmerjevalne table iz gozda ponovno pripeljejo nazaj v samo vas. Potok Olševnica je znan po rakih koščakih, enemu izmed treh vrst avtohotonih potočnih rakov v Sloveniji. Mi ga žal nismo videli, saj se rad zadržuje v bolj mirnejših predelih potoka, kjer se lahko skrije med kamni. Olševnico si lahko ogledate na spodnjem posnetku. 🙂

 

INFOTOČKA:

Regija, občina, kraj: Gorenjska, občina Šenčur, kraj Olševek.

Dostop za otroške vozičke in gibalno ovirane: učna pot je le delno primerna za otroške vozičke. Za večji del poti, ki poteka po gozdu, priporočamo uporabo nosilke.

Parkirišče: avto smo parkirali ob cerkvi sv. Mihaela, kjer je tudi začetek učne poti.

Čas trajanja: za celotno pot, vključno s postanki, smo porabili slabi dve uri.

Naravne znamenitosti: Območje Natura 2000 gozd Olševek – Adergas, potok Olševnica, rak koščak.

Dodaten nasvet: v bližini vasi Olševek se nahaja učna pot ob reki Kokri, o kateri smo pisali TUKAJ.